Популярният Telegram канал Fighterbomber, който се води от бивш руски военен пилот, съобщи, че руски изтребител-бомбардировач Су-34 е бил свален над Украйна.

Каналът публикува снимка на сваления самолет. Няма официални изявления по този въпрос нито от руското министерство на отбраната, нито от Украйна. Някои проруски канали в Telegram обаче съобщиха, че самолетът е бил свален на около 50 км от фронтовата линия и че това е направено от американски F-16 Fighting Falcon, пише Forbes.

"F-16 си показа зъбите“

Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия обещаха да прехвърлят повече от 90 F-16 на Украйна, след като президентът на САЩ Джо Байдън одобри трансфера на многоцелевите бойни самолети. Първите F-16 пристигнаха в Украйна през август. Ако свалянето бъде потвърдено, това ще бъде първият път, когато американски самолет сваля руски изтребител.

Су-34: загуби за Кремъл

Су-34, двумоторен двуместен свръхзвуков изтребител-бомбардировач, разработен през 80-те години за съветските ВВС, официално влезе в експлоатация през 2014 г. Самолетът беше смятан за един от най-мощните в руския арсенал и загубата му е голям удар за Москва, която се бореше да поддържа производството на нови самолети, смятат от изданието.

Реакция на руските военни блогери

Руските военни блогери, които са активни в Telegram и често открито критикуват действията на руските военни, веднага реагираха на загубата на самолета. Един канал предупреди, че "НАТО е изпратило F-16 на лов“ и че подобни загуби само ще се увеличават.

Forbes пише, че военните блогери избягват критиките към Владимир Путин, фокусирайки недоволството си върху военното командване. Както отбеляза експертът по национална сигурност Матю Шмид, те критикуват армията за некомпетентност, но подкрепят Путин, като го призовават да направи кадрови промени във военните структури.

Предизвикателство за Кремъл

Бързото разпространение на новини чрез Telegram и други социални медии изпреварва официалните изявления на Кремъл. Както отбелязва Роджър Ентнър, коментатор на социални медии, "смартфоните и социалните медии дават на всеки мегафон, чрез който информацията се разпространява мигновено“, което е предизвикателство за тоталитарните режими, които разчитат на контрола върху потока от информация.

(Публикуваната снимка е от въпросната публикация на Telegram канала Fighterbomber, придружена от текст "Земля небом, братья...")