На 4 април руските войски започнаха настъпление срещу Часов Яр в Източна Украйна. Три месеца по-късно те най-накрая превзеха микрорайона "Канал“. В същото време, както пише Forbes, превземането на тази малка част от Часов Яр е струвала на руснаците хиляди жертви.

"Според наличните данни от началото на кампанията в Часовой Яр руските военни са загубили 99 000 души“, пресмятат от изданието и добавят. "И въпреки че не всички от тях са загинали в и около Часов Яр, значителна част от тях със сигурност са загинали“

Както отбелязва пенсионираният генерал от австралийската армия Мик Райън, въпреки че Русия е постигнала известен успех, това е свързано с огромна цена.

"След като е пропиляла толкова много животи за толкова малко печалба, Русия изглежда е пропуснала последния си шанс да нанесе решителния удар на Украйна в тази война", добавя Райън.

Според Forbes тенденцията от последните няколко месеца вероятно ще продължи на фронта. Руските войски ще настъпят, като ще понесат огромни загуби в хора и техника, докато украинските войски ще понесат много по-малки загуби. В изданието са уверени, че за всеки превзет град или дори регион руснаците погребват десетки хиляди свои войници.

Медията похвали и украинския гарнизон в Часов Яр, който въпреки превземането на част от града продължава да се "бие  и да се оттегля няколко квартала на запад“. Както отбелязва анализаторът на изданието, отбранителните позиции от западната страна на канала са по-лесни за защита, тъй като преди директно да атакуват украинските позиции, руснаците трябва първо да пресекат канала - неудобна, макар и не невъзможна маневра.

Forbes продължава с хвалбите за ВСУ като отбелязва, че някои може да са изненадани, че украинският гарнизон се е задържал толкова дълго в изолираната и уязвима зона на канала. Още в края на май украинската аналитична група Frontelligence Insight прогнозира, че Часов Яр "в крайна сметка ще бъде загубен за руските сили“. Но гарнизонът се бие още шест седмици.

Украинските въоръжени сили са били подпомогнати от факта, че в средата на април администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отново започна да доставя боеприпаси на Украйна.

"Украинската отбрана е подпомогната и от факта, че в резултат на тежките загуби руските полкове и бригади отслабват. Това е така, защото скоростта на загубите принуждава Москва да изпраща прибързано нови войски на фронта без подходящо ръководство, обучение и оборудване“, пише Forbes.

Австралиецът Райън е уверен, че Русия не е в състояние да създаде по-добри и по-големи сили, които биха могли да извършат по-големи настъпателни операции.