Защитаващата град Угледар в Донецка област 72-ра механизирана пехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е под заплаха от обкръжение и няма откъде да очаква помощ или смяна, пише американското списание Forbes.

През януари и февруари 2023 година 72-ра бригадата разгроми превъзхождащите по численост руски войски край Угледар и вече две години отбранява този участък от фронта. През това време силата на бойците се изчерпа и те рискуват да бъдат обкръжени и отрязани, докато руските войски продължават да напредват на север от града.

Докато военните действия в много други сектори на фронта се забавят, в района на Угледар те може да се интензифицират, както потвърждава украинската аналитична група Frontelligence Insight.

Минираните пътища и полета около Угледар са се превърнали в смъртоносен капан за атакуващите руснаци, които настъпват както с бронирани машини, така и с мотоциклети и колички за голф. Украинците често унищожават повечето настъпващи войници от противниковата страна с мини, дронове, артилерия и противотанкови ракети. Но пътищата през Водяное, на няколко километра на север, са по-малко опасни и именно тук руснаците настъпват под прикритието на бойни самолети, нанасящи мощни бомбардировки, пояснява изданието.

"72-ра механизирана бригада е доста добре оборудвана с танкове Т-64, бойни машини БМП-2 и гаубици М-109, но дори и най-добре оборудваната бригада не може вечно да държи позицията, а две години са много време за водене на бойни операции без почивка“, подчертава анализаторът на списанието Дейвид Акс.

Преди това 47-а механизирана бригада на ВСУ, която воюваше без прекъсване в южната и източната част на страната от юни 2023 година, беше окончателно изтеглена от фронтовата линия, въпреки липсата на добре оборудвани бригади, които да я заменят.

72-ра механизирана бригада също постигна рядко постижение: почти две години защитаваше един и същи фронтов град от постоянно превъзхождащите я сили на противника. Сега тя се нуждае от помощ - или заместване. Въпреки това, отбелязва анализаторът, Украйна няма ресурси за това.

"ВСУ настъпват едновременно към Курск и се отбраняват на изток и на юг, а 14-те нови бригади, които армията сформира, изпитват остър недостиг на съвременна техника. Според украинския президент Володимир Зеленски има достатъчно техника за пълно комплектоване само на четири бригади“, обобщава анализаторът.