Войната с дроновете в Украйна се превърна във "високоскоростна надпревара в технологичното въоръжаване“, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

Малко пилотирани самолети летят над Украйна, но въздушната война, в която дроновете играят активна роля, оказва значително влияние върху ситуацията на земята. Украинските прехващачи активно се противопоставят на разузнавателните възможности на Русия, лишавайки я от способността да извършва прецизни атаки на далечни разстояния.

Русия от своя страна се опитва да намери отговори на тези предизвикателства, но украинските прехващачи продължават да се подобряват като част от надпреварата във въоръжаването. Това е критична борба, важна не само за тази война, но и за бъдещи конфликти.

Удари на далечни разстояния

Благодарение на украинската система за противовъздушна отбрана, която включва ракети Patriot и новите F-16, руските самолети не могат да действат ефективно над Украйна. Вместо това руснаците използват прецизни бомби от далечни разстояния, понякога изстрелвайки до стотици на ден. Освен това Русия има значително предимство в артилерията, което й позволява да нанася удари на далечни разстояния с помощта на дронове-камикадзе "Ланцет“.

Всички тези атаки се основават на данни от руски дронове, които непрекъснато наблюдават украинските позиции. Основният руски флот от безпилотни апарати се състои от "Орлан-10“, "Орлан-30“, ZALA, SuperCam и други модели, които изпълняват различни роли при насочване на артилерия и въздушни удари.

Украински прехващачи

През последните месеци обаче Украйна намери нови начини за борба. Използвайки високоскоростни квадрокоптери, струващи около 700 долара, украинските сили превърнаха FPV-дроновете в ефективни прихващачи на голяма надморска височина, способни да унищожават руски дронове за наблюдение на височина до 3500 метра.

Тази тактика направи възможно значително да се промени балансът на силите на земята. По-специално, успехът на украинската операция в Курска област се дължи отчасти на факта, че бе възможно да се унищожат руските безпилотни самолети, което направи невъзможно проследяването и поразяването на украинските войски.

Ескалация на прехващанията

Украинските безпилотни сили постигнаха значителен напредък в прехващането на руски дронове. По данни на украинския полк за противовъздушна отбрана само за кратко време са били свалени 145 руски дрона. В същото време частни инициативи като Wild Hornets показаха видеозаписи с повече от 100 прехващания, а броят на свалените дронове надхвърли 300.

Руските оператори, в опит да защитят дроновете си, започнаха да инсталират допълнителни камери за наблюдение на евентуални въздушни атаки, но това все още не е решило проблема.

Руските дронове вече често се боядисват в камуфлажни цветове, за да бъдат по-трудни за забелязване от въздуха. Някои дронове са оборудвани с устройства за радиоелектронна борба, които сканират видеосигнали и заглушават сигнала на прехващача. Това дава на разузнавателния дрон няколко допълнителни минути, за да избегне атака.

Бъдещето на войната с дронове

Русия започна да използва подобна тактика, използвайки FPV дронове, за да сваля украински дронове. В същото време Украйна работи за модернизиране на своите безпилотни самолети, като ги оборудва с нови технологии за прехващане на иранския Shahed-131/136.

Като се има предвид ескалацията, битките с дронове може да се превърнат в отделна форма на война. Тази битка може да има три възможни изхода: стабилно ниво на жертви и от двете страни, пълна победа за нападащите или доминиране на едната страна, което й осигурява пълно превъзходство във въздуха.

Въздушната война с дронове е от решаващо значение за спечелването на съвременни конфликти и който и да спечели това състезание, ще спечели предимство не само в небето, но и на земята.