Според украинския генерален щаб при украинска атака срещу склад в Южна Русия са се взривили 400 ирански ударни дрона тип "Шахед". Това са близо пет процента от всички 220-килограмови дрона "Шахед", които Русия е разположила досега в 31-месечната си по-широка война срещу Украйна, пише Дейвид Акс за Forbes.

Видеозаписът на възникналия пожар край Октябърски изглежда потвърждава удара. "Беше регистрирано точно попадение в целта, отбелязат от генералния щаб. Наблюдава се вторична детонация".

Задвижваният от витло и насочван от сателит ударният "Шахед" - разработен от иранската компания Shahed Aviation Industries - е едно от основните оръжия на Русия за дълбоки удари по украински градове. От придобиването на първите "Шахед" от Иран през 2022 г. Русия е изстреляла повече от 8000 от взривните дронове.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила повечето от дроновете "Шахед", които руските сили са разположили във всяка една нощ. Според справка на Defense News, украинците са унищожили 91% от всички пристигащи Шахед от март насам.

Но девет от стоте преминават, поразявайки домове и предприятия със 50-килограмовите си бойни глави, осакатявайки и убивайки безразборно. Близо 600 украински цивилни са загинали, а 2700 са били ранени при руските удари през трите месеца, приключващи на 31 август.

Взривяването на 400 дрона "Шахед" би трябвало да намали темпото на руските удари. "Унищожаването на складовата база на "Шахед" ... ще намали значително възможността на руските окупатори да тероризират цивилните жители на украинските градове и села", заявяват от генералния щаб в Киев.

Но това е временна победа. Москва винаги може да се сдобие с още от безпилотните самолети от Техеран. Тя също така произвежда екземпляри в завод в Татарстан в Източна Русия. Кремъл плати 1,7 млрд. долара, отчасти в злато, за да си осигури лиценз за местно сглобяване на до 6000 "Шахед".

Не е ясно как украинците са попаднали на този склад за дронове. Генералният щаб приписва набега на украинското военно министерство и министерството за контратероризъм. Октябърски се намира само на 225 км от фронтовата линия в Източна Украйна, което го поставя в обсега на широк спектър от украински боеприпаси.

Но вероятно можем да изключим най-добрите украински боеприпаси западно производство - ракетите на американската армия Tactical Missile Systems, британските крилати ракети Storm Shadow и френските крилати ракети SCALP-EG. Вашингтон, Лондон и Париж продължават да отказват на Киев разрешение да използва тези оръжия за удари по руска земя.

За боеприпасите украинско производство обаче няма ограничения. Украинските крилати ракети "Нептун" могат да достигнат до южната част на Русия. А разработените от украинското разузнаване безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие могат да достигнат на стотици километри отвъд Октябърски.

Нападението срещу склада е част от по-широка тенденция. Вместо да изразходват скъпоструващи ракети за противовъздушна отбрана, за да свалят безпилотните самолети в близост до целите им, украинците полагат усилия да нанасят удари "вляво от взрива“, ако заимстваме един американски военен идиом. Това означава, че те се опитват да ударят руските боеприпаси, преди руснаците да ги изстрелят.

Шахтите не са единствените цели. Украинските рейдове взривиха и руски запаси от спътниково управляеми плаващи бомби. Миналата седмица украински безпилотен самолет налетя на руска военновъздушна база край Воронеж, на 193 км северно от северната граница на Украйна с Русия, като според съобщенията целта му е била склад, пълен с бомби.