Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитват да отцепят голяма част от Курската област на Русия и имат сериозен напредък в района, пише американското списание Forbes.

Военните на Киев правят опити да изолират част от Курска област, който се намира между украинската граница и река Сейм - това е над 450 квадратни километра, отбелязват от редакцията.

"Не е ясно колко още моста – постоянни или временни – ще трябва да разрушат украинските войски, за да изолират ефективно голяма част от Курска област, съседен на настоящата зона за настъпление. Но те вероятно са постигнали голям напредък“, се подчертава в материала.

Според сателитни изображения от Курска област "трите постоянни моста, които украинците атакуваха между петък и понеделник, са единствените големи такива в района... Може би сега руснаците разчитат изцяло на понтонни мостове, за да преминат през Сейм“.

Изданието добавя, че руските сили активно изграждат временни понтонни мостове, но те са крехки и по-лесни за разрушаване от бетонните. "Ако украинците са концентрирали достатъчно разузнавателни и ударни средства, за да разрушат три постоянни моста за четири дни, тогава вероятно няма причина да не могат да унищожат и временни мостове, които се появяват в същия район“, обобщават от редакцията.