Украинците винаги са се стремели да използват своите танкове и бойни машини западно производство в комбинация с други танкове и бойни машини на пехотата, пише Forbes.

Това беше очевидно по време на лятната контраофанзива на Украйна, когато произведените в Германия танкове Leopard 2A4 и 2A6 и съветските танкове Т-64 и Т-72 се разгърнаха заедно с доставените от САЩ M-2 Bradley. Ако не друго, то 31 американски танка M-1 Abrams в Украйна трябва да засилят тази оперативна съвместимост.

Abrams има най-добрите сензори от всички танкове на украинска служба. Със своята система за термично виждане SADA-II 69-тонният М-1 с четирима души може да открива цели на разстояние до 8 км, по-далеч от всички други основни бойни танкове в 23-месечната война на Русия срещу Украйна.

Артилеристът на М-1, който гледа през своята SADA-II, се възползва и от 50-кратното цифрово увеличение. Това е изключително полезно на равнинен терен. Артилеристът на Abrams не само може да открие цел от разстояние 8 км, но и да я идентифицира, благодарение на функцията за увеличение.

Мислете за М-1 първо като за сензорна платформа, а след това като за танк. Представете си, че Abrams със своята SADA-II действа заедно с ББМ от съветски тип с по-малко способна оптика. Екипажът на М-1 може да открива цели на голямо разстояние и да предава местоположението им по радиото на други украински екипажи.

Има вероятност украинските М-1 и М-2 да са снабдени със системата за проследяване на силите Blue Force Tracker: система, базирана на GPS, която регистрира на цифрова карта местоположението на приятелски сили.

Ако украинските Abrams и Bradley могат да обменят информация за обстановката чрез мрежовите си Blue Force Trackers, а не чрез гласова радиовръзка, те могат да бъдат по-добър екип, отколкото, да речем, Leopard 2 и Bradley.

Сдвояването на Abrams с други превозни средства също така дава на екипа огромни възможности за водене на нощни боеве. М-1 с неговите висококачествени термовизионни прицели се бие почти толкова добре през нощта, колкото и през деня, на разстояние до няколко километра. Съпоставете това с руския танк Т-72Б, чийто груб термовизионен прицел може да работи на разстояние малко над 1 км.

Украинският бронетанков корпус започна да преминава към нощни операции, когато в началото на миналата година въведе на въоръжение Leopard 2. Сега, когато в Украйна пристигнаха 31 танка М-1, тази промяна може да се ускори.

Сформирайки екип и разполагайки се през нощта, украинските М-1 обещават да подобрят ситуационната осведоменост на другите типове превозни средства - и да им помогнат да се бият денонощно.