В четвъртък (12 септември) украински инженери, подкрепени от дронове и танкове, са пробили руската отбрана по руско-украинската граница, на 32 км западно от украинския залив с площ 257 кв. км в руската Курска област, пише Forbes.

Изненадващата украинска операция, която по същество е по-малък мащаб на повторението на украинското нахлуване в Курск от 6 август, постигна много по-голям успех, отколкото предполагаха първоначалните данни.

Първоначалните данни сочеха, че украинците са пробили граничната отбрана - валове, окопи и бетонни танкови препятствия - само за да се сблъскат с по-силна руска съпротива на малко разстояние от пробива. Кремъл твърди, че неговите войски са победили украинската атака "с подкрепата на армейската авиация и артилерийския огън"

Украинската група за БпЛА "Хорн", която е подкрепила операцията по пробива, отхвърли твърдението на Кремъл - и разкритикува медиите, които отразиха пробива в четвъртък. Репортерите, които цитираха твърдението на Кремъл, са "истерици, които нямат информация или (са) платени проруски психолози", настоя групата.

Като доказателство, че руснаците не са разгромили веднага украинското нахлуване, групата "Хорн" публикува по-дълъг видеоклип, на който се вижда как украинска бронирана колона преминава през пробива и след това се движи с висока скорост по пътищата, водещи към град Веселое, на три мили от границата.

Изглежда, че поне една бронирана машина е претърпяла щети, но останалите са пренебрегнали близките артилерийски удари и са проникнали чак до южния край на Веселое.

Не е ясно дали украинците са напреднали повече в четвъртък или петък - и дали са били все още във Веселое или в някое близко селище, когато е настъпила съботната зора.

Прогнозна мощ на "Хорн": "Напреднахме в нови райони, на километри, в Русия", заявява групировката. "Група руски наборници, наброяваща хиляди, е в риск да бъде обкръжена". Все още не е възможно да се провери независимо това твърдение.

Това, което е ясно, е, че поне за няколко часа в четвъртък - ако не и по-дълго - украинските войски нахлуха в Русия за втори път в рамките на пет седмици. Украинската операция към Веселие започна само ден след като руските сили контраатакуваха главния украински укрепен пункт в Курска област, като в крайна сметка си върнаха няколко отдалечени селища.

Предстои да се види как операцията "Веселое" може да промени динамиката на хаотичните боеве около главния пункт. В най-добрия за Украйна случай новата трансгранична атака може да отклони руските войски от контраатаките им далеч на изток.

В най-лошия случай за Украйна твърдението на Кремъл е било точно - и навлизането във Веселое, макар и първоначално успешно, вече е завършило с украинско отстъпление.