Ако бъде подписано мирно споразумение с Русия, в Украйна може да бъде извършен държавен преврат. Той ще бъде организиран от украинските военни, ако президентът Володимир Зеленски отстъпи Донбас и Крим. Кремъл ще използва това в своя полза, като разпространи пропаганда в Украйна, за да подкопае доверието на украинците в Запада, пише списание Forbes.

Изданието отбелязва, че ситуацията в Украйна изглежда мрачна за съюзниците на Киев. В края на краищата, Русия постоянно печели територии на изток, докато украинската армия остава разтеглена и без необходимото количество оръжия. Не на последно място, защото западните партньори, като САЩ и Германия, не са оказали достатъчно навременна подкрепа. Освен това руснаците унищожиха енергийната система, очертава се зима без отопление, а хората бягат в чужбина.

На този фон Западът все по-често говори за мирно споразумение. Но, както посочва американското издание, всякакви отстъпки само ще влошат положението на Украйна.

"За съжаление, както и да го погледнете, има реална възможност всеки компромис сега да доведе само до още повече проблеми", се отбелязва в статията.

В публикацията се описва и планът на Кремъл в рамките на мирното споразумение. Ситуацията ще се развие по следния начин: Зеленски е принуден да отстъпи територии в замяна на обещания за членство в НАТО.

"До момента, в който НАТО започне да изпълнява (процедурата по присъединяване), ултранационалистическите елементи от армията ще се надигнат и ще извършат преврат срещу Зеленски за това, че се е отказал от Донбас и Крим", пише Forbes.

След това Западът ще осъди преврата, което още повече ще изостри разделението. В същото време Путин запълва украинското пространство с пропаганда, за да подкопае доверието в Запада, по-специално заради бавната и недостатъчна подкрепа за Украйна, а пропагандата ще бъде насочена срещу Зеленски, допълват от Informator.

На 1 септември Financial Times публикува статия, в която се твърди, че новият външен министър на Украйна Андрий Сибига е обсъждал със западните си колеги в САЩ възможността да се преговаря за "земя срещу сигурност". Твърди се, че става въпрос за споразумение за прекратяване на огъня, при което руските войски ще останат в завзетите територии, а Украйна ще получи реални гаранции за сигурност.

Според неназовани дипломати, цитирани от FT, Сибига е използвал частни срещи със западните си колеги по време на първото си посещение в САЩ, за да обсъди потенциални компромисни решения. Вестникът отбелязва, че той е бил по-прагматичен по отношение на възможността за договаряне на "земя срещу сигурност", отколкото предшественикът му Дмитро Кулеба. В отговор украинското външно министерство заяви, че информацията, предоставена от източника на Financial Times за готовността на Украйна да направи териториални компромиси в името на мира, не е вярна.