Изтребители F-16, предадени на Украйна от западните й съюзници, са отбелязали "първите си въздушни победи“ - три седмици след като първият от обещаните самолети бе предаден на страната, пише американското списание Forbes.

F-16 са били задействани за сваляне на руски крилати ракети по време на голямата атака от понеделник, 26 август, поясни държавният глава на Украйна Володимир Зеленски.

Според анализатора на Forbes Дейвид Акс от самото начало е било очевидно, че украинските ВВС ще използват F-16 за противовъздушна отбрана, тъй като са оборудвани с ракети "въздух-въздух“ AIM-9 и AIM-120 с инфрачервено насочване, но не и със снаряди "въздух-земя“, въпреки че са широко съвместими с най-добрите западни антирадарни ракети и GPS-насочвани бомби.

Логично е F-16 да извършват патрулиране за целите на противовъздушната отбрана, пише Forbes. Украйна е под постоянни въздушни атаки и нейните въоръжени сили мобилизират всички налични ресурси, за да противодействат на ежедневните атаки.

Въпреки че това не са най-модерните ракети "въздух-въздух“, те са надеждни и се намират в арсеналите на съюзниците на Украйна. Украинските ВВС няма да имат проблем да поддържат своите F-16 в пълна готовност, дори ако повече едномоторни изтребители влязат на въоръжение през следващата година.

В същото време използването на F-16 ще се разшири, допълват от редакцията.

"Първите полети на украински F-16 бяха насочени срещу руски крилати ракети, които не могат да отвърнат на стрелба. Тъй като изтребителите пристигат и мисиите на украинските ВВС се разширяват, F-16 могат да влязат в битка с цели, които могат да стрелят в отговор: изтребители и батареи за противовъздушна отбрана на руските ВВС“, обобщава изданието.