В източния край на Селидово, град в Източна Украйна, южно от Покровск - ключова украинска крепост - има подлез, който бързо се превръща в център на жестоките боеве в града, пише Forbes.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса

В сряда (4 септември) двойка руски бронирани машини свалиха пехотата си в подлеза - и веднага са взривени от украински танк Т-64, който стреля само от няколко метра. Ден по-късно (5 септември) екипажът на подобен украински танк - или може би дори на същия - извърши дръзко нападение в същия подлез.

Танкистите откриват изоставен руски танк Т-72 - и го крадат.

Това не е първият случай, в който украинските сили хващат непокътнат, но изоставен руски Т-72. През април украинските войски от 12-а бригада "Азов" проведоха тридневна операция, за да подменят батериите на обездвижен Т-72 и да го прекарат през източната ничия земя до безопасните украински линии около Терни.

Особеното при кражбата в четвъртък е, че тя се извършва предимно под бронетехника. В момента Селидово е изключително опасно място, тъй като руската 2-ра армия с комбинирани оръжия се приближава с цел да обкръжи Покровск. Затова украинските танкисти отвличат Т-72, като използват за влекач собствения си Т-64.

Безпилотен самолет от бригадата "Кара-Даг" на украинската национална гвардия наблюдава, когато в четвъртък този Т-72 се изтъркаля до подлеза и се укри сред отломките от престрелката в сряда на същото място.

Подсиленият и маскиран руски танк изстреля поне един 125-милиметров снаряд към нещо на север. И след това, шокиращо, тримата членове на екипажа се измъкват от 46-тонния танк. Поне един украински дрон с поглед от първо лице се насочва към бягащите руски танкисти.

Не е ясно защо руснаците са изоставили неповредения си Т-72. Възможно е машината да е претърпяла някаква механична повреда - може би проблем с двигателя. Във всеки случай танкът е бил зрелищен приз за всеки, който е бил достатъчно смел да го възстанови. При обира през април самата гъстота на заровените мини направи ничията земя изключително опасна за бронираните превозни средства от двете страни: по-безопасно, макар и едва ли безопасно, е било да се възстанови.

Но мините очевидно са по-малка заплаха в Селидово. 42-тонните Т-64 на бригада "Кара-Даг" обикалят града с необичайна свобода, дори посред бял ден - може би компенсирайки крайния недостиг на пехота, който притеснява цялата украинска армия през последните месеци.

Тричленният екипаж на Т-64 забелязва незаетия руски Т-72 и се впуска в действие. Безпилотният самолет продължи да наблюдава как под прикритието на димна завеса украинците прикачват теглително въже към Т-72. Публикуваният от бригада "Кара-Даг" видеоматериал завършва с това как Т-64 изтегля Т-72 на запад - към основната украинска линия.

Загубата на един танк няма да обрече 11-месечната офанзива на Русия по оста от Авдеевка до Покровск. По същия начин украинците, които ще получат един танк, няма да спасят Покровск или околните градове от унищожаване и превземане от руската полева армия, която е четири пъти по-голяма от местния украински гарнизон.

Но все пак заграбването на танка в четвъртък е победа за Украйна. Може би най-важното е, че това е морална подкрепа - демонстрация на смелостта и изобретателността, от които украинците ще се нуждаят, за да спечелят в крайна сметка продължаващата битка за Покровск.