Украинските авиатори използват стари витлови самолети от 70-те години на миналия век, за да свалят руски дронове, в стил от Първата световна война, пише Forbes.

Изданието отбелязва, че все повече украинци се готвят да се качат в небето и да ловуват руски дронове. Отбелязва се, че в социалните мрежи се разпространи видео, в което екипаж на украинското разузнаване на спортен самолет "Аеропакт А-22“ унищожава дрон с щурмовата си картечница.

Тази тактика на сервоуправление не се различава от тази, използвана в южната част на Украйна, където за да свалят БЛА, те се издигат във въздуха на учебен самолет Як-52. Стрелецът на задната седалка също атакува дроновете с автомат.

"Техниките на екипажа на Як-52 са ефективни и, може би най-важното, евтини. Украинските сили не могат да си позволят да изстрелят най-големите и най-добрите ракети за противовъздушна отбрана, които могат да тежат стотици килограми и струват милиони долари всяка, по 14-килограмов "Орлан -10“, дрон, който струва само 100 000 долара. Работата с Як-52 или А-22 струва само няколкостотин долара на час. Няколко патрона за автомат не струват почти нищо.

Както се посочва, въоръжените сили на Украйна вече използват А-22 на стойност 90 000 долара в бойни действия като атакуващи дронове. Те са преустроени за автономен полет и пълни с експлозиви. Това позволява на тези самолети да летят стотици километри навътре в Руската федерация, за да поразяват военни и промишлени цели.

Двигателят Rotax A-22 генерира 100 конски сили, а двигателят Веденеев Як-52 генерира 360 конски сили. Благодарение на превъзходното си в съотношение мощност/тегло, последният може да бъде най-добрият в парирането на маневрите на дроновете.

"Украйна отчаяно се опитва да свали десетките руски дронове за наблюдение, които летят над украински градове и бази всеки ден почти безнаказано. Миналата седмица, в продължение на три зрелищни дни, руски дронове летяха над украинските летища, идентифицирайки цели за балистични ракети "Искандер“. По време на тези нападения украинците загубиха най-малко три скъпоценни бойни самолета - всичко това, защото не успяха да свалят дроновете, преди дроновете да открият самолетите на земята", обяснява Forbes.

Въпреки че спортните самолети за въздушен бой може да не са най-добрият вариант за сигурност на летищата, те могат да освободят по-тежки наземни противовъздушни отбрани, за да се преместят на уязвими въздушни бази.