Украйна имаше шанс да унищожи наведнъж десетки руски самолети Су-34, но поради забраната на САЩ за използване на оръжия с голям обсег срещу територията на Русия, военните на Киев не успяха да се възполват от ситуацията, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

В продължение на няколко месеца Украйна молеше чуждестранните си съюзници да разрешат използването на мощни балистични ракети за удари по руски военни самолети, които са базирани на летища в Русия близо до границата.

Тъй като съюзниците отказаха, Украйна засили атаките си срещу най-уязвимите руски летища, използвайки собствените си оръжия. В събота украински дронове удариха военновъздушна база в Морозовск в Южна Русия, на над 320 километра от фронтовата линия. Според украинското разузнаване при удара е унищожен изтребител-бомбардировач Су-34 на руските ВВС, повредени са още два Су-34 и е изгорен склад за боеприпаси.

Като атакува летища близо до руско-украинската граница, Киев се надява да унищожи изтребителите-бомбардировачи Су-34, тъй като носените от тях управляеми авиационни бомби бяха решаващият фактор в почти всички скорошни победи на Русия по цялата фронтова линия.

Въпреки това подобни нападения стават все по-трудни за извършване, тъй като руснаците преместват военните си самолети в по-малко уязвими бази.

Рядка възможност да се нанесе сериозен удар върху инфраструктурата на управляемите авиационни бомби се отвори това лято, когато 47-ми гвардейски бомбардировъчен авиационен полк на руските ВВС базира десетки Су-34 в откритата авиобаза Воронеж-Малшево в Южна Русия, на малко повече от 300 километра от украинската граница, пише Forbes.

Воронеж-Малшево е доста добре защитена база, така че украинците поискаха разрешение да изстрелят по нея ракети ATACMS, които е почти невъзможно да бъдат прехванати. Но администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отказа.

Самите руснаци, наблюдавайки преговорите относно ATACMS, взеха рядко за тях проактивно решение да изтеглят Су-34 от Воронеж Малшево и други гранични летища.

"Днес много Су-34 са базирани в бази на стотици километри от границата. Те не са неуязвими за украинските дронове – някои от моделите летят на разстояние над 1600 километра. Но те са защитени както от повечето украински дронове, така и от ATACMS, най-мощните ракети от които имат обсег от едва няколкостотин километра. Ако Белият дом някога разреши атаки на ATACMS срещу руските бази, може вече да е твърде късно, а най-ценните цели да са твърде далече“, обясняват от редакцията.

Разбира се, някои Су-34, както и някои запаси от управляеми авиационни бомби, остават на гранични летища като Морозовск. Но за да спре бомбардировките, Украйна трябва да унищожи десетки Су-34, не само един или няколко. А все по-умното предислоциране на руски войски прави тази задача още по-трудна, заключава изданието.