На 6 август Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нахлуха в Курската област на Русия, завладявайки стотици километра територия, но Киев плаща за инвазията с предаването на градове на изток, както и с унищожаването на най-ценното си оборудване, коментира американското списание Forbes.

21-ва механизирана бригада на ВСУ, която разполага с най-модерните и най-добрите западни танкове - Strv 122 / Leopard 2A6 (тези два типа се различават главно по дължината на главните оръдия), участва в настъплението в Курска област. И според видеоклипове от социалните мрежи един от тези танкове е бил ударен от дрон или мина по време на битката край село Веселое.

Анализаторът Дейвид Акс подчертава, че всеки Strv 122 и Leopard 2A6 е ценен, тъй като Украйна получи само 10 Strv 122 от Швеция и 21 Leopard 2A6 от Германия и Португалия, всичките през 2023 година. До пролетта останаха около 20 от тези танкове, всички те принадлежаха на 21-ва механизирана бригада и е малко вероятно страната да очаква нови доставки.

"Докато другите бригади Leopard 2 на украинската армия - 33-та и 155-та механизирани бригади - работят с по-стари и по-многобройни модели Leopard 2A4 и са получили няколко партиди нови танкове, за да компенсират загубите на бойното поле, 21-ва механизирана бригада с новите си модели танкове е малко вероятно да получат нови машини“, твърди авторът.

Шведската и германската армия срещат затруднения в поддържането на собствените си танкови бригади; нито една от тези държави вече не планира да се раздели с най-добрите си танкове.

В същото време, отбелязва анализаторът, има доказателства, че 21-ва механизирана бригада вече е загубила най-малко един танк в Курска област, който изгоря след попадение от експлозивен дрон.

"Това, че украинските командири са готови да рискуват последните си Strv 122 и Leopard 2A6 в Курск, говори красноречиво за значението, което придават на украинската инвазия в региона. Усилието струва на украинците уязвими градове и незаменими машини. Засега това е цената, която са готови да платят“, обобщава авторът.