Напредването на руските войски към Покровск не само заплашва важни линии за доставки, самия град и всичките му цивилни. Освен това създава изключително опасна ситуация за украинските войски южно от Покровск.

Както пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс, руснаците, наближавайки Покровск, заобикалят украинските сили, държащи линията между село Мемрик и река Вовча, минаваща от север на юг на 5 километра източно от Мемрик.

"Резултатът е открита издатина, стърчаща на изток в руската линия – издатина, която с няколко решителни маневри на руснаците може да се превърне в капан за стотици украински войници“, пише анализаторът.

Вътре в тази изпъкналост са подразделения на 59-та мотопехотна бригада, 68-ма егерска бригада, 117-а бригада на териториалната отбрана и 15-та бригада на Националната гвардия. В същото време анализаторът отбелязва, че целостта и стабилността на тези украински сили зависи от 25-та въздушнодесантна бригада, която защитава село Украинск в северното направление на този сектор.

Възможно е, пише анализаторът, украинското отстъпление вече да е започнало. И това е разумна стъпка от страна на украинското командване. Изтеглянето от този издатък би дало около 50 квадратни километра на руснаците, но би запазило целостта на украинските батальони в критичен момент, отбелязва Акс. В допълнение, някои оптимистични оценки на боевете около Покровск показват забавяне на руската офанзива - което може да даде на украинците време и пространство да укрепят защитата и логистиката и да спасят града.

"Няма достатъчно войски. Те са толкова малко, че загубата на части от четири бригади може да бъде катастрофална за украинците. В същото време успешната евакуация на тези почти обкръжени войски може да укрепи изравнената и скъсена украинска линия“, казва анализаторът на Forbes.

Той подчертава, че това вероятно ще бъде най-оптимистичният изход за украинците, защитаващи Покровск, тъй като според експерти стабилизирането на тази част от фронтовата линия е възможно до есента, след като руската армия изчерпи настъпателния си потенциал.