Тъжна снимка на самотен украински танк Challenger 2, покрит със сняг, очевидно някъде близо до Работино в района на Запорожие, е образът на разочарованието и надежда, пише Forbes.

Ако дългоочакваното контранастъпление на украинските въоръжени сили през 2023 г. беше постигнало всички заложени цели, до първите снеговалежи този танк вече нямаше да бъде в Работино. Той вече щеше да е в Мелитопол, на 65 километра на юг.

В същото време снимката с Challenger 2 напомня, че украинската армия е запазила по-голямата част от най-новата си западна техника. И ако украинците успеят да обърнат ситуацията на бойното поле, те ще могат да започнат нова офанзива срещу Мелитопол.

Разбира се, няма да е лесно. Всъщност вторият път може да е още по-трудно.

Когато 47-а механизирана бригада на украинската армия започна настъпление на 8 юни южно от Малая Токмачка, главната ос на контранастъплението в Киев, целта беше да се превземе Работино, 8 километра на юг, в рамките на 24 часа.

Това обаче отне десет седмици, главно поради една причина: руските минни полета между Мала Токмачка и Работино се оказаха по-плътни, отколкото украинските войски очакваха. Много по-стегнати. И по време на катастрофалното първо нападение 47-а бригада загуби десетки машини и вероятно стотици хора.

Според плана, подробно описан в изчерпателен доклад на The Washington Post, Работино трябваше да стане плацдарм за атаката на украинските въоръжени сили срещу Мелитопол.

Вместо това украинският корпус за контранастъпление се заби в Работино, едва пробивайки подстъпите към основната линия на руските укрепления в района между това село и съседното Вербово.

Атаката беше водена от очуканата 47-ма бригада и нейния партньор 33-та бригада с танкове Leopard 2, докато 82-ра въздушна десантна част не беше разгърната да облекчи 47-ма през август, така че нейните изтощени хора да могат да си починат и да поправят оборудването си.

82-ра бригада е основният или дори единственият потребител на може би най-доброто оборудване, дарено на Украйна от чужбина: колесни бойни машини Stryker американско производство, верижни бойни машини Marder от Германия и всичките 14 Challenger, предоставени от Великобритания.

Но дори тези машини, макар и по-модерни от съветските модели, които все още са в повечето украински бригади, все още са уязвими от мини. В края на август или началото на септември един от 69-тонните четириместни Challenger попадна на мина край Работино.

Обездвижен, той става лесна мишена за руска противотанкова ракета, която го изгаря заедно със 120-милиметровите снаряди в купола. Съобщава се, че екипажът е успял да избяга, преди машината да изгори до основи.

Този счупен и изгорял Challenger може да се счита за символ на края на контранастъплението на украинските въоръжени сили и замразяването на фронтовата линия. Предполагаше се, че Работино ще стане първата линия на контранастъпление. Но се оказа последната.

Скоро след като 47-а бригада напусна фронтовата линия (временно, тъй като скоро беше прехвърлена към отбраната на Авдеевка на изток), корпусът за контранастъпление на украинските въоръжени сили, включително наскоро развърнатата 82-ра бригада, ограничи основната си атака.

Да, руснаците бавно се придвижват към Авдеевка. Да, украинската морска пехота прекоси Днепър в района на Херсон и създаде предмостие на левия бряг на реката.

Но където и да продължи битката, никоя армия не постигна значителен успех. Вместо това и двете страни се окопават, изследват врага, сменят артилерията и дроновете-камикадзета, въвеждат нови сили, въвеждат ново оборудване и, ако са достатъчно умни, разсъждават върху изминалата година на конфликт.

За украинците основната поука трябва да е ясна: руските укрепления - главно мини - се оказаха непосилна преграда.

Лошата новина за Киев е, че неговите войски така и не освободиха Мелитопол. Хубавото е, че украинските бригади, дори да са спрели далече от Мелитопол, запазват основната част от своите Stryker, Marder, Leopard 2 и Challenger 2. "Чалънджърът“, който бе унищожен край Работино, доколкото знаем, е единствената загуба от този клас.

Цялата тази технология може да поддържа бъдещи атаки.

Но когато (или ако) украинците преминат в настъпление отново, те вероятно ще се сблъскат с още по-твърда защита. Руснаците разбраха, че минните полета работят. И имаха време да хвърлят още, преди земята да замръзне.

Следователно, за да има Украйна по-добри шансове за успех във второ контранастъпление, нещо трябва да се промени. И това нещо трябва да смекчи острата опасност, която мините представляват за настъпващите бригади.