В град Волчанск, Харковска област, войници от 57-ма отделна мотопехотна бригада на Въоръжените сили на Украйна в края на септември са унищожили 100 руски войници.

Ранени са още 25 бойци, съобщи доброволецът от 24-та отделна десантно-щурмова бригада "Айдар“ Станислав Бунятов (позивна "Осман“). По думите му са унищожени и 16 руски МТ-ЛБ и една бойна машина на пехотата.

Руснаците решават да отмъстят на украинците седмица след като части на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна напълно превзеха територията на Волчанския агрегатен завод, пише Forbes. Изданието отбелязва, че руснаците са предприели атака, която е завършила катастрофално за тях:

"Атакувайки украински позиции северозападно от химическия град с 30 сгради, еквивалентът на половин руски батальон – 17 бронирани трактора МТ-ЛБ, три танка и най-малко 100 пехотинци – се натъкна на стена от украинска огнева мощ“.

Журналистите добавят, че по-специално украинските войници са покрили настъпващите части с дронове, които хвърлят гранати.

На 24 септември стана известно, че специални групи на Главното разузнавателно управление са превзели Волчанския агрегатен завод от руснаците. Според офицер от една от специалните части на ведомството битките са продължили повече от седмица, няколко десетки руски войници са били унищожени и около 20 са били заловени. Всичките 30 сгради на предприятието са "почистени" от руската армия.

Заслужава да се отбележи, че военните действия се водят в района на Волчанск от дълго време. В средата на лятото се появи информация, че ВСУ са обкръжени от руските войски, които се намират на територията на Волчанския агрегатен завод.