Докато украинските въоръжени сили отблъскват атаката на руската армия срещу Авдеевка, друга част от руската войска предприема по-малка, но не по-малко скъпа атака срещу Новомихайловка.

Както пише Forbes, горе-долу по същото време, когато руснаците превземат останките от Авдеевка в средата на април, те окупират и Новомихайловка. Първата битка им струва повече, но само в чисто изражение, а по отношение на мащаба на битката шестмесечните боеве за Новомихайловка са също толкова кървави.

Напълно възможно е при превземането на Авдеевка Руската федерация да е загубила повече от 40 хиляди военнослужещи - една трета убити, две трети ранени - плюс повече от 1000 единици техника, предполагат от Forbes.

Според изчисленията на изданието, междувременно в района на Новомихайловка ВСУ унищожават над 300 руски машини. Това означава, че загубите на атакуващата армия възлизат на около 13 хиляди убити и ранени. "Загубите на украинците и в двете битки са много по-малки“, отбелязва медията.

Журналистите посочват, че в края на миналата година седем руски полка и бригади, включително злополучната 155-та морска бригада, са атакували украинския гарнизон в Новомихайловка, който се състои от две действащи бригади. Боят е безмилостен. Руснаците губят много танкове, включително Т-54 от 50-те години, Т-62 от 60-те години и по-новите Т-72 и Т-80. Украински мини, артилерия и дронове поразяват десетки танкове, но руснаците продължават да настъпват. Както в битката при Авдеевка, руснаците са останали без специални бронирани машини и са използвали много самоделни превозни средства като заместители.

Тежките загуби, които украинските въоръжени сили са нанесли на руснаците, са забавили, но не предотвратили окупацията на Новомихайловка в средата на април тази година, констатират от Forbes.

Както при Авдеевка, украинските военни, защитаващи Новомихайловка, са имали сериозен недостиг на артилерийски снаряди и противотанкови ракети, до голяма степен поради дългото отсъствие на американска помощ. "Тази блокада най-накрая приключи, когато руските войски влязоха в Новомихайловка“, се казва в публикацията.

"С цената на 320 машини и хиляди войници за шест месеца, руснаците напреднаха 6 км навътре и през Новомихайловка струват ли си руините на града цената, която Русия плати – това е въпрос, на който само руснаците могат да отговорят“, обобщават журналистите.