В понеделник руските войски са предприели "катастрофална атака“ срещу позиции на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) близо до източния град Купянск с най-малко пет колички за голф. Начинанието е е завършило по "очакван начин“ – украинските войници са взривили крехките машини, отблъсквайки нападението и вероятно нанасяйки тежки щети на руснаците, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

Този вид атаки на силите на Москва помагат да се обясни защо жертвите в руската армия продължават да се увеличават за 29 месеца на война, отбелязва изданието.

В опит да се справи с проблема за замяната на унищожените бронирани превозни средства с нови такива - или новопостроени, или изтеглени от дългосрочно съхранение - Кремъл оборудва все повече единици с граждански превозни средства, включително произведените в Китай АТВ Desertcross 1000-3, както и различни видове мотоциклети.

Срещу вкопаните украински войски, подкрепени от артилерия и дронове, войските, каращи АТВ-та и мотоциклети, нямат шанс. Не без причина руснаците губят рекорден брой войски. "Средните дневни руски загуби (убити и ранени) в Украйна през май и юни 2024 година се увеличиха до най-високи стойности за конфликта от съответно 1262 и 1163 на ден“, съобщиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство миналата седмица.

Като цяло руснаците са загубили "повече от“ 70 000 души между 1 май и 30 юни, според военните на Лондон. "Украинските жертви очевидно са много по-малко“, твърди изданието, без обаче да привежда данни.

Бронирането на ATV и мотоциклетите с клетки против дронове изглежда не помага много, тъй като допълнителната броня забавя и превозните средства, които и без това са с недостатъчна мощност, правейки ги по-уязвими за други форми на украинска огнева мощ. Възобновяването на американската помощ за Украйна през април, след шестмесечна блокада от "приятелски настроените към Русия републиканци“ в Конгреса на САЩ, доведе до предаване на артилерийски снаряди и противотанкови ракети на стойност милиарди долари към фронтовата линия на украинските сили.

Тежките загуби опровергават скромните печалби, които руската армия от 450 000 души в Украйна постигна от тази пролет. Всъщност загубите са отчасти впоследствие на това, че Русия разшири фронтовата линия, като атакува едновременно Южна, Източна и – започвайки през май – Северна Украйна около град Харков.

"Увеличаването на загубите отразява откриването на новата фронтова линия от страна на Русия в Харковска област, като същевременно се поддържа същият темп на настъпателни операции по останалата част от фронта“, обясни Министерството на отбраната на Обединеното кралство. "Въпреки че този нов подход увеличи натиска върху фронтовата линия, ефективната украинска отбрана и липсата на обучение при руснаците намаляват способността на Москва да използва всякакви тактически успехи“.

"Дали си струва руският презиндент Владимир Путин да разменя хиляда войници на ден за няколкостотин ярда обстреляна със снаряди украинска земя е въпрос, на който само Путин може да отговори. Засега обаче руската армия не показва признаци да се отказва“, коментира Forbes.