Руските войски, придружаващи стабилното си настъпление с градушка от опустошителни планиращи бомби и залпове от противотанкови ракети, сега са само на 18 километра източно от Покровск, ключова крепост на украинските въоръжени сили в Донецка област на Източна Украйна, пише Дейвид Екс в материал за американското списание Forbes, предаден без редакторска намеса от "Фокус“.

"Тук се разиграха най-ожесточените битки“, призна Володимир Зеленски, "и именно това направление изисква от нас най-интензивни отговори на врага“.

Руската агресия вече премина границата от 28 месеца и на този етап са верни две противоречиви идеи. Руснаците губят повече войски и оборудване, отколкото могат да си позволят в дългосрочен план. В същото време руснаците все още разполагат с повече войски и оборудване от Украйна, така че дори и другите им атаки да заглъхнат, те използват това числено предимство в настъплението срещу Покровск.

Руснаците съсредоточиха около 20 полка и бригади в огромна дъга източно от Покровск: общо потенциално 40 000 войници. Около шест украински бригади с численост около 12 000 души се опитват да забавят настъплението им.

Още през май украинската аналитична група Frontelligence Insight прогнозира неравен ход на боевете в Покровско направление. "Това е една от най-опасните зони в момента“, обясни групата. "Руснаците разполагат със значителен брой сили в тази област, които несъмнено ще използват за по-нататъшно напредване“.

"Въпреки че украинските войски са предприели мерки за стабилизиране на линията, разпределението на силите е неравномерно, а фронтовата линия е нестабилна и подложена на значителни рискове“, добавят Frontelligence Insight.

Украинската отбрана се ръководи от една от най-добрите бригади, 47-ма механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна - основният оператор на американска тежка бронирана техника.

Руснаците обаче са разработили нов метод за унищожаване на бойните машини на пехотата M-2 Bradley от 47-ма механизирана бригада. Докато мощни планиращи бомби, хвърлени от изтребители-бомбардировачи "Сухой“ на руските въздушно-космически сили, валят върху тила, руските разузнавачи на мотоциклети проучват украинските позиции по-близо до линията на съприкосновение.

Когато разузнавачите забележат украинска машина, руските ракетчици влизат в действие. "През последните няколко дни броят на противотанковите ракети, изстреляни по отбранителните позиции, се е увеличил значително“, обясни украинската аналитична група Deep State.

В петък или предишния ден бронирана машина М-2 от 47-ма механизирана бригада се приближи до руските позиции източно от Покровск и стреля с 25-милиметрово автоматично оръдие, докато напредваше. Руска противотанкова ракета е уцелила 34-тонната машина челно и я е обездвижила. Седем членове на екипажа избягаха от горящия Bradley и избягаха обратно към украинските позиции.

Украинските командири са разтревожени. Окуражени, руските командири продължават да събират войски и оборудване на плацдарма.

Какво ще се случи след това не е ясно. За украинците добрата страна на предстоящата буря е, че градските райони са по-лесни за защита. Колкото повече руснаците се доближават до Покровск, толкова по-трудно ще им бъде да поддържат темпото на настъплението.

Украинският център за отбранителни стратегии вече забеляза тази динамика. "Настоящото темпо на вражеското настъпление към Покровск се забавя поради близостта до градските райони“, се казва в съобщението му.

Но това не е голяма утеха за украинските сили, които години наред се бориха да държат руснаците далеч от Покровск и сега ги виждат да се приближават все по-близо до града.