Разработените от Русия безпилотни летателни апарати (БпЛА) биха могли да спечелят войната в Украйна, но им пречи бюрокрацията, пише експертът по дронове Самюел Бендът в репортаж за американското списание Forbes от изложението "Армия 2024“.

Авторът твърди, че би било грешка да се отхвърли руската индустрия за дронове като провал и уверява, че руските БпЛА могат да решат изхода на войната в Украйна - ако успеят да преодолеят значителни препятствия.

Към настоящия момент Русия произвежда масово FPV дронове и предвид по-големия си индустриален потенциал, би трябвало да може да надмине Украйна по количество.В същото време Киев разполага с "по-добри тактически дронове“, подчертава авторът.

"Вече много руски доброволци и коментатори твърдят, че бъдещето не е в броя на безпилотните самолети, а в тяхното по-добро качество и монтаж“, обяснява експертът.

Оттук и желанието да се използва творческата сила и техническата изобретателност на малките стартиращи компании, отбелязва Forbes. Но това сега е възпрепятствано от руската бюрокрация, която е "обсебена от стандартизацията и намаляването на разходите, дори това да се отразява на производителността“.

Затова, според експерта, на новия министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов е възложено да преразгледа сътрудничеството между Министерството на отбраната и "народния военнопромишлен комплекс“. За тази цел на 30 юли бе обявено създаването на "Център за разработване и внедряване на иновативни решения“, който ще поддържа руски технологични стартъпи и ще интегрира граждански технологии във военни, което може да изиграе ключова роля при използването на нови технологии.

В същото време руските служители може да се провалят в това начинание, тъй като в Русия по-често "държавата печели“, обобщава авторът.