Русия вади от дългосрочно съхранение 60-годишни танкове Т-62 и оборудва техните стоманени корпуси и кули с допълнителна броня, след което ги вкарва на бойното поле в Украйна, съобщава американското списание Forbes.

"Отчаяна да замени десетките танкове, които губи всеки месец в мащабната си война срещу Украйна, и също толкова отчаяна да даде на резервните танкове шанс да оцелеят при първата им среща с украинските сили, Русия вади 60-годишни Т-62 от дългосрочно съхранение и ги оборудва с допълнителна броня, изработена от стоманени корпуси и кули“, пише изданието.

Отбелязва се, че проблемът за четиричленния екипаж на тези остарели танкове е, че очевидно в Москва нямат планове за подобряване двигателите с мощност от 620 конски сили. Пълният набор от допълнителна броня тежи цели три тона и това допълнително тегло прави и без това мудните Т-62 още по-бавни, подчертава авторът на статията.

Снимка, разпространена онлайн в неделя, изобразява силно модифициран T-62MV - надстройка от 1980 г. на танка от 1960 г., който почти изчезна от руската служба след 2008 г. - носещ същата броня като тази, която защитава по-модерния T-90. Припомня се, че Кремъл започна да възстановява старите Т-62 миналата година, след като стана ясно, че руската армия е загубила над 1000 от съвременните си бойни машини.

"Благодарение на оборудването с модерен мерник 1PN96MT-02 за основното 115-милиметрово оръдие, този Т-62 може да бъде най-модернизираният“ , се твърди в материала. "Проблемът, разбира се, е, че дизеловият двигател на този танк произвежда само 620 конски сили. Като се има предвид, че T-62 с подсилената броня може да тежи 45 тона или повече, съотношението му мощност/тегло е по-малко от 14 конски сили на тон. Т-90М произвежда 26 конски сили на тон; един от притежаваните от ВСУ американски M-1A1 произвежда 22 конски сили на тон“, обясняват авторът Дейвид Акс.

Въпреки това добре монтираният слой реактивна броня, която експлодира навън по време на удара, за да отклони идващия взрив, по същество удвоява защитата на танка срещу определени видове високоексплозивни снаряди. Но в случая с маломощния т.нар.Т-62МВ Обр. 2023, тази допълнителна защита идва за сметка на мобилността.

"Това има значение. Както руските, така и украинските военни често разполагат танкове за малки бойни нападения. Има доста случаи, при които малки групи танкове от двете страни се ускоряват към позициите на врага, изстрелват няколко изстрела и след това се ускоряват, когато се приближават към вражеските ракети и артилерия“, пише изданието.

Според автора на статията танковете западно производство, като украинския М-1 и германския Leopard 2, имат предимство при тези бързи набези, защото имат надеждна трансмисия с висока задна скорост. Така не се нуждаят от десетки секунди във въртене, за да напуснат горещата точка на бойното поле.

"Повечето съветски танкове, от друга страна, имат изключително бавни задни скорости - и това може да доведе до смъртта на екипажите им по време на нападение, където всяка секунда има значение“, обясняват от редакцията на изданието.