"Адмирал Кузнецов“, единственият самолетоносач на руския флот, не е бил на бойно дежурство от осем години и става все по-малко вероятно да се върне на такова. Затова през последните месеци Кремъл, съдейки по информация в социалните мрежи, прехвърли моряците от този порутен кораб в армията и ги изпрати да се бият в Украйна, подчертава  американското списание Forbes.

"Това е изумително откритие, което подчертава кризата с човешкия ресурс в руската армия... и също така подчертава окаяното състояние на най-големите военни кораби на руския флот, повечето от които са реликви от Студената война“, пише анализаторът Дейвид Акс.

Това, че руснаците очевидно изтеглят хора от "Адмирал Кузнецов“, не е изненадващо, тъй като Кремъл полага крайни усилия, за да мобилизира повече войски, за да замени убитите в Украйна. В същото време алтернатива на лишаването на корабите от техните екипажи може да бъде национална военна повинност, което би било политически рисковано за властта на руския президент Владимир Путин, отбелязват от редакцията.

Освен това порутеният 39-годишен "Адмирал Кузнецов“ едва ли ще се върне в морето. През октомври 2018 година корабът претърпя сериозни щети, когато сухият док, в който самолетоносачът бе на ремонт, потъна. След това през декември 2019 година избухна пожар в самия "Адмирал Кузнецов“.

Ръководството на флота разгледа въпроса за извеждането от експлоатация на повредения кораб, но след това реши да го ремонтира и модернизира. Планираше се той да се върне в морето през 2022 година. Но през декември 2022 година на кораба избухна пожар и той трябваше да напусне пристанището Мурманск в Северна Русия през пролетта, за първи път от осем години, но все още е на котва, отбелязва анализаторът.

"Всеки друг флот би могъл просто да преодолее загубите си, да изведе от експлоатация изгорелия кораб и да построи нов на негово място. Но руската индустрия вероятно не е в състояние да построи директен заместител на "Адмирал Кузнецов“ или който и да е друг голям военен кораб – защото много от корабите във флота са бивши съветски с корпуси и механизми, износени от десетилетия“, отбелязва анализаторът.

Както отбелязва Павел Лузин, военен експерт от Пермския университет, основният проблем е в двигателите. Украинските заводи строяха повечето от големите двигатели за корабите от съветския флот. Сега украинците вече не изнасят тези двигатели за Москва и руснаците изпитват трудности при установяването на местно производство на подобно оборудване.