Когато дългоочакваната контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) започна в южната част на страната в началото на юни, руските командири направиха важна корекция в своята отбранителна доктрина – такава, която имаше незабавен и дълбок ефект върху операциите на украинците. Руснаците учетвориха дълбочината на своите отбранителни минни полета - от 120 метра на 500 метра – и същевременно увеличиха плътността им, отбелязва американското издание Forbes.

Следователно, когато ВСУ атакуваха по няколко направления в Запорожие и Донецка област, те се озоваха в минни полета с безпрецедентна дълбочина - това не се очакваше от командването и стандартната технология за разминиране не можеше да се справи с проблема. И така, линейният заряд на установката за разминиране UR-77 обикновено разчиства безопасна полоса с дължина само около 100 метра.

Това несъответствие между новата противоминна доктрина на Русия и старата украинска тактика за разминиране отчасти обяснява защо контраофанзивата е много по-бавна и много по-скромна, отколкото някои наблюдатели очакваха.

За три месеца тежки боеве украинските бригади напреднаха само около 15 километра и в трите основни посоки близо до Запорожие и Донецк, а наскоро окупираха Работино. На 80 километра на юг е Мелитопол.

Но има недостатък за руснаците. Разширявайки своите минни полета, те са изчерпали ресурсите си за поставяне на мини по-бързо, отколкото първоначално са очаквали. Така че минните полета са неравномерни. А за украинците това представлява възможност.

Анализаторите Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс са изследвали руските иновации в минното поле в проучване за базирания в Лондон Кралски съвместен институт за отбранителни изследвания. Руското командване коригира отбранителната си доктрина, малко след като украинските войски са атакували Новодаровка и Ровнопол в Запорожие близо до границата с Донецка област.

Украинците в крайна сметка си върнаха контрола и над двете селища, макар и с цената на големи загуби. Днес близката територия се държи от армейски бригади и териториална отбрана, като същевременно се поддържа западният фланг на настъпателните операции на Корпуса на морската пехота на ВСУ по долината на река Мокрий Яла - която се счита за порта на руснаците към окупирането на Мариупол.

Основният урок, който руснаците извадиха от боевете за Новодаровка и Ровнопол, беше, че достатъчно мини могат да забавят всяко украинско настъпление и да осуетят усилията за разминиране. "Следователно задачата беше следната: да се увеличи дълбочината на минните полета до 500 метра - това елиминира възможността за бърз пробив“, пишат Уотлинг и Рейнолдс.

Резултатите не закъсняха. Когато на 8 юни украинската армия атакува южно от Малая Токмачка, на 65 километра западно от Ровнопол, обединените сили на 47-ма и 33-та бригади попаднаха на минно поле, което не успяха да пробият по време на маневрата.

Попаднали под вражески огън, украинците изоставиха две дузини от най-добрите си превозни средства, включително произведени в Германия танкове Leopard 2A6, машини за разминиране Leopard 2R от Финландия и бойни машини M-2 от САЩ. Минаха няколко седмици, преди украинците да успеят да разчистят минното поле и да приберат изоставените машини.

Придвижвайки се на юг към Работино през втория месец от контранастъплението, 47-ма бригада и спомагателните части сериозно забавиха темпото на настъплението. Нямаха друг избор. "Противотанкови ровове и минни полета се простират през полетата“, обясни украинският военен Александър Солонко. "Пехотата очака всичко – от конвенционални противотанкови и противопехотни мини до по-модерни“.

"Всичко това трябва да се вземе предвид, за да продължим напред“, заключи той.

Минните полета по външния периметър на руската отбрана се оказаха не само по-дълбоки, но и по-плътни. "Други често срещани иновации включват инсталирането на две противотанкови мини наведнъж (една върху друга), за да се компенсира намалената плътност и да се гарантира обездвижването дори на специално оборудване“, обясняват Уотлинг и Рейнолдс.

Но подсилването на първата линия от мини е за сметка на втората и третата линия, които съставляват трите слоя на т.нар. отбранителна линия "Суровикин“. "Руските логистични системи бяха организирани, за да оборудват бригади с достатъчно мини, за да отговарят на доктриналните шаблони“, отбелязват анализаторите. "Увеличената дълбочина на полетата означава, че руските сили не са имали достатъчно мини, за да посрещат постоянно това разположение с плътност на мини, съответстваща на доктрината“.

Това означава, че минните полета стават по-тънки колкото по-на юг пътувате от фронтовата линия. Украинският бригаден генерал Александър Тарнавски заяви пред The Guardian, че Русия е посветила 60 процента от времето и ресурсите си на изграждането на първата отбранителна линия и само по 20 процента на втората и третата линия. "Според мен руснаците вярваха, че украинците няма да преминат през тази отбранителна линия.

Което помага да се обясни защо руснаците се борят толкова упорито, за да задържат украинците от другата страна на първата линия от минни полета, дори разгръщайки последните си оперативни резерви – под формата на 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия – в Токмак, южно от Работино, през последните няколко седмици.

След като украинците преминат през най-отдалечените мини, защитата може да стане по-тънка - и напредъкът им напред може да стане по-лесен, ако не и лесен.

Украинската контраофанзива наистина се ускори през последните седмици. След като освободиха Работино в края на август, ВСУ бързо настъпиха през първите руски укрепления югоизточно от града.