На 6 август мощни украински механизирани сили пробива руската отбрана по границата между Украйна и Русия и, движейки се бързо и заобикаляйки руските окопи, бързо завземат над 1 000  квадратни километра от руската Курска област, пише Forbes.

Причината за нахлуването на украинците е сложна. Завземането на част от Курск промени темпото на войната - макар и не решително - и принуждава Кремъл да отклони елитни сили от боевете в Източна и Южна Украйна. Тази част от Курск може да бъде ценна разменна монета за Киев при бъдещи преговори с Москва.

Как украинците успяха да завземат толкова много руска земя толкова бързо, става все по-малко загадъчно.

Не е задължително липсата на сили да погуби руската отбрана в Курск. Това е липса на разузнаване и координация.

Ден преди първите украински войски да пробият границата, руският гарнизон в Курск разполага с 18 ракетни установки БМ-21, 98 артилерийски установки и 71 минохвъргачки.

"Това е нещо огромно", отбелязва Kriegsforscher, украински оператор на дрон. "Огневата мощ бе на руска страна".

Това количество артилерия, правилно разположено срещу украинските войски, когато украинците пробиват на открития терен в Курск, е можело да бъде решаващо - за руснаците."При добра координация правиш почти невъзможно да се случи какъвто и да е пробив", допълва Kriegsforscher.

Но артилерията не е правилно разгърната, до голяма степен поради лошото разузнаване от страна на руснаците - и предположението, че украинците никога няма да атакуват през границата в Курск. "За съжаление, групата сили, охраняваща границата, не е разполагала със собствени разузнавателни средства", пише в социалните мрежи Андрей Гурулев, руски генерал в оставка и член на долната камара на руския парламент.

Така че гранатометите, оръдията и минохвъргачките не са насочени да бомбардират към най-вероятните маршрути за нахлуване - да не говорим за промяна на целта им, за да ударят украинските войски, докато те напредват в територията, която руснаците никога не са очаквали да защитават. Украинците се придвижват по-бързо, отколкото зле подготвената руска артилерия може да се адаптира.

Не помогна на руския артилерийски план и фактът, че украинците заглушават радиокомуникациите, изпълват въздуха над Курск с безпилотни самолети и стрелят със собствена артилерия - включително с най-добрите си американски високомобилни ракетни системи.

За първи път в една война, характеризираща се предимно с тежки окопни битки, в Курск украинците имат предимство в мобилността - поне в началото. "В първите часове и дни на Курската офанзива те успяха да проникнат дълбоко в руската територия“, пишат Майкъл Вайс и анализаторът Джеймс Раштън в списание New Lines Magazine в първите дни на августовската инвазия.

"В много случаи те не си губеха времето да ангажират руските окопни линии и други подготвени бойни позиции, а просто ги заобикаляха", пишат Вайс и Раштън. "неохраняваните пътища позволиха на Украйна да напредва с километри само за часове".

'През първите няколко дни руските и украинските войски се смесват в постоянно променяща се мозайка от малки, подвижни позиции. Голям късмет да бомбардирате нападателя при тези обстоятелства, без да засегнете и собствените си отбраняващи се войски", пише Forbes.

Накратко, руснаците имат огневата мощ да защитят Курск, но не и разузнаването или координацията. Украинците, за тяхна чест, се отърсват от очевидното артилерийско превъзходство на Русия в Курск, като правилно предполагат, че обърканите артилеристи са безполезни артилеристи.

През близо двата месеца, откакто украинските сили нахлуха в Курск, и двете страни втурнаха сили в областта.

Руското контранастъпление е откъснало украинската позиция - но не с много. Фронтовата линия се стабилизира и двете страни се окопават.

Може да се предположи, че руската артилерия в Курск вече е правилно насочена и координирана. Ако украинците искат да повторят успеха си в Курск от началото на август и отново да се изправят срещу зле подготвена артилерия, ще трябва да го направят някъде другаде, а не в Курск.