Преди няколко дни руските войски са предприели опит да атакуват подразделения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край град Курахово в Донецка област. Начинанието инм обаче е завършило с провал – руснаците са загубили в битката три от най-добрите си танка "разглобени... за резервни части“, отбелязва американското списание Forbes.

Съставът на руските части за атаката е бикл необичаен, твърди изданието. По данни на 79-та десантно-щурмова бригада на ВСУ руската формация, която е преминала в атака, е включвала най-новите танкове Т-72Б3М с всички най-нови "гаждети“  - решетъчна броня срещу безпилотни апарати, радиоустановки и ролки за разминиране. Освен това силите на Москва са използвали редица бронетранспортьори и войници на мотоциклети.

"47-тонният триместен танк Т-72Б3М е един от двата типа танкове, които се произвеждат в Русия. Другият е по-тежкият Т-90М. Руската индустрия произвежда от 500 до 600 нови танка Т-72 и Т-90 на година - много повече, отколкото всяка друга страна произвежда за една година, но твърде малко, за да компенсира приблизително 1200-те танка, които руските сили губят ежегодно.

За да се намали разликата между производството на танкове и техните загуби, Кремъл изважда стари такива от дългосрочно съхранение - Т-54/55 от 50-те години на миналия век, Т-62 от 60-те години, както и Т-72 и Т-80 съответно от 70-те и 80-те години на XX век.

Изданието подчертава, че по-старите модели съставляват все по-голям дял в руския танков корпус, така че Т-72Б3М става рядкост. "И това, разбира се, прави масовото им унищожаване при неуспешни атаки, като например край Курахово, особено болезнено за руснаците“, обобщава списанието.