Полша може да прехвърли оставащите й изтребители МиГ-29 на Украйна, което потенциално ще върне флота на ВВС на Киев в пълна численост, съобщава американското списание Forbes.

Изтребителите не са най-належащата нужда на украинските ВВС – най-спешни са системите за противовъздушна отбрана, за да могат военните на Киев да защитят своите съществуващи изтребители на земята. "Добавянето на самолети без добавяне на способности за противовъздушна отбрана може да доведе до изваждане от строя на самолети, преди дори да могат да изпълнят дори и една бойна мисия“, предупреждават от редакцията.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че възнамерява да предаде МиГ-овете, които са около 15, ако съюзниците от НАТО разположат бойни самолети, които да патрулират във въздушното пространство на страната. Това обаче не е проблем за Алианса.

Изданието отбелязва, че поляците ще изпратят МиГ-ове на украинците, тъй като необходимостта от тях е "очевидна“.

Не е ясно с колко МиГ-а разполагат украинците. В началото на войната те са били около 50, но, както отбелязва изданието, в хода на войната Украйна е загубила най-малко 28 МиГ-29, което е потвърдено от анализатори. Общо Полша и Словакия предоставиха 27 МиГ-а като заместители, но някои бяха негодни за полет и бяха използвани само за резервни части.