Възможно е комуникациите на ФБР да са компрометирани и от инженер, работещ във военновъздушната база в Тенеси, става ясно от заповед за обиск, до която американското списание Forbes е имал достъп.

Пентагонът разследва "критичен компрометиращ теч" на комуникациите в 17 обекта на ВВС (Военновъздушните сили), извършен от един от инженерите, според заповедта за обиск, получена от Forbes. Документът също така подробно описва доказателства за възможно нарушаване на комуникациите на ФБР от същия служител, който е работил във военновъздушната база Арнолд в Тенеси.

Правителството на САЩ е уведомено от изпълнител в базата, че 48-годишният инженер е взел вкъщи правителствени радиотехнологии, като на практика ги е откраднал за собствена употреба, според заповедта, в която се твърди, че количеството откраднато оборудване е на стойност близо 90 000 долара (162 720 лева).

Когато органите на реда са нахлули в дома му, са установили, че той има "неоторизиран администраторски достъп" до радиокомуникационна техника, използвана от Командването за въздушно образование и обучение (AETC), което "засяга 17 инсталации на Министерството на отбраната", се посочва в заповедта. AETC е едно от деветте "главни командвания", определени от Пентагона като "взаимосвързани и допълващи се, осигуряващи нападателни, отбранителни и поддържащи елементи" на щаба на ВВС.

Заподозреният е използвал софтуер за програмиране на радиостанции на Motorola, "който съдържа цялата комуникационна система на военновъздушната база Арнолд (AAFB)".

От заповедта за обиск на Министерството на правосъдието

Въпреки че правителството не дава подробности за обхвата или естеството на иззетата информация, тези нови обвинения идват само три месеца след друг голям пробив в сигурността на Пентагона. При този инцидент се твърдеше, че служителят на Въздушната национална гвардия Джак Тейшейра е изнесъл поверителна информация, свързана с войната в Украйна, в социалната платформа Discord. През юни Тейшейра се призна за невинен, а Министерството на отбраната планира да подобри мерките си за сигурност, за да предотврати подобни нарушения.

Тъй като на инженера не е повдигнато обвинение, Forbes не публикува името му. Той не е отговорил на исканията за коментар. Нито Министерството на отбраната, нито Военновъздушните сили са отговорили на искания за коментар, от страна на американското списание. Министерството на правосъдието е отказало коментар.

По време на обиска следователите са открили и отворен компютърен екран, на който се е виждало, че заподозреният е управлявал софтуер за програмиране на радиостанции на Motorola, "който съдържа цялата комуникационна система на военновъздушната база Арнолд (AAFB)", се посочва в заповедта.

Те твърдят също така, че са открили доказателства, че заподозреният е имал възможен достъп до комуникациите на ФБР и различни щатски агенции в Тенеси, въпреки че властите не предоставят повече информация за това какви данни е получил.

Към момента на публикацията ФБР не е предоставило коментар, въпреки че от заповедта за обиск става ясно, че работи с ВВС по разследването.

Според заповедта "свидетели и колеги" са заявили на разследващите, че заподозреният "продава радиостанции и радиооборудване, работи на ненормиран работен ден, арогантен е, често лъже, проявява неподходящо поведение на работното място и оказва сексуален тормоз, има финансови проблеми и притежава оборудване за наземна мобилна радиостанция [на военновъздушната база Арнолд]". Един от колегите два пъти е докладвал за него заради "индикатори за вътрешна заплаха" и неразрешено притежание на оборудване на ВВС, са посочва от следователите.

Според страницата му в LinkedIn заподозреният има дълга история в областта на киберсигурността, както и в радиокомуникациите. Той твърди, че е извършил множество тестове на сигурността на военновъздушната база Арнолд, подобрил е защитата на радиокомуникациите на обекта и е познавал криптирането, използвано за правителствените данни.

Документ, в който подробно се описва криминалистичната експертиза на технологиите, иззети от дома му, разкрива, че той е имал USB, съдържащо "административни пароли и електронни системни ключове" за радиомрежата на AETC. На друго USB устройство е имало "файлове за радиопрограмиране на местните правоприлагащи органи", които при отваряне са съдържали предупредителен банер, отбелязващ, че са собственост на правителството на САЩ. Същевременно възстановените при претърсването инсталационни файлове при отварянето си са съдържали изскачащ прозорец "CONFIDENTIAL RESTRICTED".