Военно-промишленият комплекс (ВПК) на САЩ е изпаднал в "спирала на смъртта“, в която разходите за отбрана само се увеличават, докато реалният брой оръжия намалява, пише военният анализатор Уилям Хартунг в статия за Forbes.

"Отбранителната спирала на смъртта“ е феномен, за който се говори за първи път през 80-те години на миналия век. Същността му е съвсем проста: тъй като всяко следващо поколение оръжия, придобити от Пентагона, е по-сложно и по-скъпо от предишното, въоръжените сили на САЩ непрекъснато се съкращават в процеса на модернизация.

Въпреки факта, че настоящият бюджет на Пентагона, дори коригиран с инфлацията, е с 60% по-голям от този през 70-те години на миналия век, американската армия днес разполага с наполовина по-малко бойни самолети и кораби, отколкото тогава. Въпреки това, няма гаранция, че общата бойна ефективност на новите оръжия ще бъде еквивалентна на по-големия брой по-стари оръжия.

Съединените щати вече се оказват в "неблагоприятно положение“, дори когато става въпрос за конфронтация с йеменските хути: американците са принудени да свалят примитивните и евтини хусийски ракети с помощта на модерни, но скъпи американски ракети-прехващачи.

Според Уилям Хартунг Съединените щати имат две потенциални решения за излизане от "спиралата на смъртта“. Първият вариант: произвеждайте по-прости и по-евтини оръжия, които ще бъдат достатъчни за изпълнение на повечето задачи.

Вторият вариант: ограничаване на американската военна доктрина, според която американската армия трябва да може да води войни навсякъде на планетата, както и да въоръжава множество съюзници за водене на войни.

"Нуждаем се от по-твърд, по-сдържан подход към това, когато е в интерес на САЩ да използват сила или да изпратят оръжия в зона на бойни действия“, казва той.

Например, Хартунг смята за правилна доставката на оръжия за Украйна. Въпреки това, тъй като пълна победа не е възможна за нито една от страните, той предлага "спешно“ да се намерят дипломатически възможности за прекратяване на войната.

Но анализаторът определя действията на Израел в Газа и Ливан като "престъпления“, така че смята, че е погрешно да се доставят оръжия в този регион.