Руските войски продължават да напредват на изток, докато украинската армия няма много допълнителни войски за разполагане на Покровския фронт, като много резервни бригади вече участват в Курската операция, пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс.

"Като превземе Покровск, Русия може да отслаби украинската отбрана по цялата източна фронтова линия – критична предпоставка за по-широка руска офанзива, която може да доведе до пълна окупация на Донецка област“, пише Forbes.

Целта на Курската операция на украинските въоръжени сили

Когато украинските въоръжени сили нахлуха в района на Курск, мнозина се чудеха защо тези войски не подсилиха вместо това Покровск. И едно от основните обяснения е, че нахлуването е трябвало да отклони руските войски от изток, облекчавайки натиска върху Покровск. В този смисъл нахлуването в Курск можеше да бъде отклоняваща маневра.

 "Ако е така, не успя“, се казва в статията.

Офанзивата в Курска област не само не успя да доведе до предислоцирането на част от руските сили от Донецк, но и влоши недостига на украински сили на фронта в Донбас.

Вместо да изпрати най-добрите си войски в Курск, за да задържи украинското настъпление, Кремъл събра млади и зле обучени наборници. Тези подкрепления забавят, но не спират украинската инвазия. В същото време те позволиха на Кремъл да запази източните си сили непокътнати.

"Резултатът, три седмици след украинското нахлуване в Курск, е, че руската офанзива на изток не само продължава - тя набира скорост. Украинските сили, защитаващи Покровск, са по-малко от около половината от руските. Без помощ те може да нямат друг избор, освен да предадат Покровск – и това може да се случи скоро“, пише анализаторът.

Какво може да направи Украйна в тази ситуация?

Както отбелязват анализаторите на Frontelligence Insight, украинското ръководство има няколко възможности за стабилизиране на линията, включително разполагане на новосформирани бригади, преразпределяне на сили от Курск и Харков или изтегляне на батальони от по-стабилни фронтове.

Най-добрият вариант би бил Генералният щаб на украинските въоръжени сили да намери сили за укрепване на линията край Покровск и тези сили да обезкървят руските бригади и полкове, докато те просто не могат да продължат настъплението. Това не е невъзможна задача, предвид рекордните загуби на руснаците на Покровското направление, но не е известно кога тези загуби ще станат твърде големи за руското командване, отбелязва анализаторът.