Най-странните украински "убийци" на дронове се завърнаха в действие със своя 50-годишен учебен самолет с витло, като само за няколко дни добавиха две въздушни "убийства" към вече впечатляващата си равносметка, пише Forbes.

Запис от видеоканала на руски безпилотен летателен апарат, разпространен в интернет в събота (29 юни) , изглежда показва двама украински летци, които гледат към най-новата си мишена - самия дрон - от отворената пилотска кабина на техния учебен самолет Яковлев Як-52 от 70-те години на миналия век. Як-52 и руският безпилотен самолет се намират само на няколко метра един от друг.

Изглежда, че пътникът на задната седалка на "Яковлев" - за когото се съобщава, че е държал пушка за унищожаване на дронове - е насочил нещо към дрона. Вероятно пушката, която го е направила известен.

По-рано този месец един руски блогър се оплака, че екипажът на Як-52 "стреля по нашите безпилотни летателни апарати, сякаш това е стрелбище". Други оприличиха свалянето на дронове на бой със самолети от Първата световна война.

В средата на април в интернет се разпространиха видеоклипове, на които се вижда как Як-52 със скорост 192 км в час, очевидно принадлежащ на украински доброволчески летателен клуб, но явно воюващ от името на украинските военновъздушни сили, атакува руски безпилотен самолет за наблюдение "Орлан" над Херсонска област в Южна Украйна - и според съобщенията го сваля.

Шест седмици по-късно, в началото на юни, в интернет се появява подобно видео -това, заснето от руснаците. На него се вижда как самолет Як-52 поразява руски безпилотен самолет за наблюдение ЗАЛА. На това видео се вижда как стрелецът на задната седалка посяга към нещо, вероятно към оръжието си.

Снимки, които се появиха за кратко в социалните медии във вторник, разкриват маркировката за поразяване отстрани на витловия Яковлев: най-малко шест безпилотни летателни апарата "Орлан" и два " ЗАЛА". Допълнителните маркировки са неясни.

Видеозаписът от събота изглежда изобразява допълнителна двойка маркировки за поразяване, което означава, че украинските ловци на дронове са имали натоварена седмица.

Когато в социалните медии се появиха първите видеозаписи на схватките между Як-52 и дронове, някои наблюдатели предположиха, че екипажът на еднотонния учебен самолет е стрелял по дроновете с подкрилни оръдия или ракетни модули.

Но както отбелязва италианският авиационен експерт Давид Ченчоти, много малко самолети Як-52 са били модифицирани за носене на оръжия под крилото. Затова не би трябвало да е изненада, когато стана ясно, че украинците са стреляли с пушка от задната седалка на самолета.

В момент, когато украинските военновъздушни сили се опитват да запазят най-скъпите си ракети земя-въздух за най-опасните руски цели - балистични и крилати ракети, както и пилотирани изтребители-бомбардировачи, които хвърлят мощни плаващи бомби - човек с пушка, който се вози в бавен витлов самолет, е евтин начин да свали нахлуващите руски дронове далеч от фронтовата линия.

Но това не означава, че за украинците е лесно. Както пилотът на Як-52, така и стрелецът на задната седалка трябва да са опитни и търпеливи, за да получат чист изстрел по малък дрон.

Това отново не се различава от бой със самолети от Първата световна война. След един от първите сблъсъци самолет срещу самолет наблюдателят от Кралския летателен корпус Арчибалд Джеймс признава, че е открил огън по немски пилот от твърде голямо разстояние. "Вдигнах мерника на служебната пушка на 600 метра и произведох шест преднамерени изстрела и бях нещастен, че очевидно изобщо не го уцелих", пише той.

"Не се съмнявам, че съм бил на километри разстояние", добави Джеймс. "Тогава нямахме никаква представа на какви близки разстояния е необходимо да се стреля, за да има изобщо някакъв ефект".

Ако украинският екипаж на онзи Як-52 е преминал през подобен процес на обучение, това се е случило преди месеци. При всички неотдавнашни въздушни сблъсъци пилотът на Яковлев очевидно е маневрирал на десетки метри от целта си, преди от задната част на самолета да открие огън.