Руските самолети, които ежедневно тероризират Украйна, се намират на летища на по-малко от 200 км от граничната линия, но ВСУ не може да ги унищожи на земята поради забрана на САЩ, пише Forbes.

Изданието дава за пример авиобазата "Балтимор" във Воронеж, която се намира точно в обсега на ракетите ATACMS. От това летище всеки ден излитат изтребители-бомбардировачи Су-34, които обсипват с мощни планиращи бомби фронтовата линия и прифронтовите населени места в Украйна.

Десетки Су-34 редовно са паркирани на открито върху асфалта на новоремонтираната база. "Украйна потенциално би могла да обезвреди целия оперативен флот [от самолети], разположен там, ако й бъде позволено да нанесе такъв удар", отбелязва украинският аналитичен център Frontelligence Insight.

В момента администрацията на Джо Байдън забранява на Украйна да удари базата с американски ракети, като предлага самолетите да бъдат свалени във въздуха. Затова обаче руснаците използват планиращи бомби, които се изстрелват отдалеч, за да останат извън обсега на украинската противовъздушна отбрана. Освен това Украйна изпитва остър недостиг на системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, за да рискува да ги изтегли близо до границата.

"Опитът за засада на тези самолети с батарея Patriot в среда, наситена с безпилотни самолети ... създава значителни рискове", отбелязва Frontelligence Insight.

Forbes посочва, че един такъв опит е завършил трагично за украинците - системата " Patriot" е била забелязана от руски безпилотен самолет и Русия е нанесла ракетен удар по нейната позиция, унищожавайки две пускови установки (обикновено в един ЗРК има от 2 до 8 такива).

По същия начин украинците няма да рискуват със самолетите F-16, когато пристигнат: поради фактора на руската противовъздушна отбрана - ще бъде твърде опасно да летят с тях до границата, за да хванат и руските самолети. А очевидно защитата на авиобазата от системите за ПВО е достатъчно надеждна, за да попречи на Украйна да нанесе успешен удар с дрон.

"Украйна вероятно няма да застраши бъдещите доставки на ракети, като ги използва срещу цели, които САЩ предварително не одобряват. Затова украинците чакат разрешение, което се надяват да получат скоро", заключава Forbes.