Руснаците за втори път атакуваха украинското летище Миргород в Полтавска област, разположено на 150 километра от фронтовата линия. Ракетата "Искандер" е нанесла значителни щети и на боен вертолет Ми-24 на украинската армия, съобщава Forbes.

"Ясно е, че недостигът на противовъздушна отбрана изложи украинските авиобази на удари от руски дронове и ракети, които се засилват от миналата есен. Сега тези удари са унищожили два изтребителя Су-27, два изтребителя МиГ-29, щурмов самолет Су-25 и, вероятно, Ми-24“, се казва в материала.

Изданието отбелязва, че това са много тежки загуби за украинските ВВС и бригадите на армейската авиация. Украйна разполага само с няколко десетки МиГ-ове и няма очевиден източник за идентични заместители. Според Forbes украинската армия разполага с около 50 машини Ми-24, но придобиването на повече самолети също ще бъде много трудно.

"И така, ВВС ще получат 85 Lockheed Martin F-16 и около дузина Dassault Mirage 2000 от европейските си съюзници, но тези нови самолети ще бъдат толкова уязвими на земята, колкото МиГ-овете и други. Това е криза на ПВО. Обикновено украинците ще защитават своите най-важни бази с помощта на ракети земя-въздух, но украинската авиация и армията се опитват едновременно да покриват градове, основни групи на войски и бази на фронтовата линия, като летището в Миргород“, анализира изданието.

Forbes подчерта, че теоретично украинците съкращават само 10% от предвоенните си сили за ПВО. Но тази сила е много по-малка, отколкото беше преди февруари 2022 г. Руските атаки срещу украински градове принудиха украинската армия да концентрира най-добрата си противовъздушна отбрана около най-големите населени места.

"Тези системи трябваше да дойдат отнякъде. Очевидно е, че като дадоха приоритет на въздушното прикритие на градовете, ВСУ оставиха своите летища по-малко защитени. Руският дрон, който наблюдаваше района на Полтава, беше видим за обикновените украинци на земята три часа преди "Искандер“ да удари летището. Ясно е, че никой не може да го свали. Разбира се, руснаците имат същия проблем. Те също се затрудняват да защитят въздушните си бази от украински ракети и дронове. Разликата е, че Русия има повече бази и самолети и може да си позволи да понесе по-големи загуби“, се подчертава в статията.