Украинските авиатори използват стари витлови самолети от 70-те години на миналия век, за да се борят с руските дронове "в стила на Първата световна война“, коментират в редакцията на американското списание Forbes.

Все повече украинци се готвят да се издигнат небето и да "ловуват“ руски дронове, пише изданието. А междувременно в социалните мрежи бе разпространено видео, в което екипаж на украинското разузнаване унищожава руски дрон с картечница от спортен самолет Aeroprakt A-22.

Тази тактика на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна не се различава от използваната в южната част на страната, където за да свалят БпЛА, пилотите вдигат във въздуха учебни самолети Як-52. Стрелецът на задната седалка също атакува дроновете с оръжие.

"Техниките на екипажа на Як-52 са ефективни и, може би най-важното, евтини. Украинските сили не могат да си позволят да изстрелят най-големите и най-добрите ракети за противовъздушна отбрана, които тежат стотици килограми и струват милиони долари всяка, по 14-килограмов "Орлан-10“ - дрон, който струва само 100 000 долара. Работата с Як-52 или А-22 струва само няколкостотин долара на час. Няколко патрона за пушка не струват почти нищо“, обяснява изданието.

Въоръжените сили на Украйна вече използват А-22 на стойност 90 000 долара в бойни действия като атакуващи дронове. Те са преустроени за автономен полет и пълни с експлозиви. Това позволява на тези самолети да летят стотици километри навътре в Руската федерация, за да поразяват военни и промишлени цели.

Двигателят Rotax A-22 генерира 100 конски сили, а двигателят "Веденеев“ на Як-52 генерира 360 конски сили. Благодарение на превъзходното си съотношение мощност/тегло, последният може да бъде по-добрият в преследването с дронове.

"Украйна отчаяно се опитва да свали десетките руски дронове за наблюдение, които летят над украински градове и бази всеки ден почти безнаказано. Миналата седмица, в продължение на три зрелищни дни, руски дронове летяха над украинските летища, идентифицирайки цели за балистични ракети "Искандер“. В тези набези украинците загубиха най-малко три ценни изтребителя – и всичко това, само защото не успяха да свалят дроновете преди те да открият самолетите на земята“, обяснява Forbes.

Въпреки че спортните самолети може и да не са най-добрият вариант за сигурност на летищата, те могат да освободят от задачи по-тежките наземни системи за ПВСО, за да бъдат преместени в уязвими въздушни бази.