Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис води пред предишния президент Доналд Тръмп в поне 11 проучвания, направени след Националния конгрес на Демократическата партия, като по този начин увеличава победната си серия и преднината си пред Тръмп от юли насам - въпреки че размерът на преднината ѝ остава непроменен в сравнение с периода преди конгреса, пише Forbes.

Харис води с два пункта - 47% срещу 49% - в проучването на колежа "Емерсън", проведено на 3-4 септември сред вероятни избиратели, което е лек спад в сравнение с преднината ѝ от четири пункта в проучването на "Емерсън" през август.

Харис води пред Тръмп с два пункта в проучването на Economist/YouGov от 1 до 3 септември, което съответства на резултатите от проучването на групата от 25 до 27 август (тя води пред Тръмп с три пункта в проучването от 17 до 20 август и с два пункта в проучването от 11 до 13 август).

Харис води с 50%-46% при всички регистрирани избиратели и с 52%-46% при вероятните избиратели, сочи проучване на Ipsos/ABC News, проведено в периода 23-27 август, което по същество остава непроменено спрямо преднината на Харис от четири пункта сред регистрираните избиратели и пет пункта сред вероятните избиратели две седмици по-рано (допустима грешка 2 пункта).

Според проучване на Outward Intelligence сред 2191 вероятни гласоподаватели, проведено в периода 25-29 август, вицепрезидентът е с повече от пет пункта преднина както в двустранните (52,6 % срещу 47,4 %), така и в петстранните (49,5 % срещу 44 %) двубои с кандидати от трета страна на балотажа.

Харис води пред Тръмп с 47%-45%, ако се включат кандидатите на трети страни, или с 48%-47% при пряко допитване на Wall Street Journal, публикувано на 29 август, като за първи път от повече от година Тръмп изостава в проучване на Journal - обрат в сравнение с преднината на Тръмп от 49%-47% при пряко гласуване преди месец (проучването е проведено сред регистрирани гласоподаватели в периода 24-28 август, допустима грешка 2,5 пункта).

Харис имаше преднина от 49%-47% в първото проучване на Quinnipiac сред вероятните избиратели, в рамките на грешката от 2,4 пункта, като Тръмп и Харис си поделят независимите избиратели на 45%-45% (проучването, проведено на 23-27 август, позволи на респондентите да изберат кандидати от трети страни, а при пряка надпревара преднината на Харис се свива до 49%-48%).

Вицепрезидентът води на Тръмп с пет пункта - 48%-43% - сред вероятните избиратели в проучването на Suffolk/USA Today, проведено на 25-28 август, което е огромна промяна в сравнение с преднината на Тръмп пред президента Джо Байдън от 41%-38% малко след неубедителното представяне на Байдън на дебатите през юни (допустимата грешка на последното проучване е 3,1 пункта).

Харис води с 45%-41% в анкетата на Ipsos/Reuters сред регистрираните избиратели, публикувана на 29 август, като надхвърля допустимата грешка на анкетата от 2 пункта и разширява преднината на Харис от 1 пункт в края на юли (друга анкета на Ipsos, която не включва Reuters, регистрира преднина на Харис от 5 пункта в началото на август).

Няколко други проучвания показват, че преднината на Харис почти не се е променила след Националния конгрес на Демократическата партия: Тя води пред Тръмп само с един пункт в анкета на Yahoo News/YouGov (в сравнение с равенството малко след Националната среща на републиканците, когато Байдън остана в надпреварата).

Харис води на Тръмп с по-голяма разлика - 48% на 44% - в проучването на Morning Consult сред регистрирани гласоподаватели от 23-25 август, което отразява резултатите от проучването на групата от 16-18 август, проведено преди Националната конвенция на Демократическата партия, която приключи миналата седмица в Чикаго.

Проучванията като цяло показват промяна в полза на демократите след включването на Харис в надпреварата през юли: В навечерието на конвенцията Харис имаше преднина от 51%-48% сред вероятните гласоподаватели според CBS и YouGov.

Само едно голямо проучване през последните седмици, направено от Fox News и публикувано на 15 август, показа, че Тръмп води с 50% на 49% сред регистрираните гласоподаватели.