"Хиляди“ доставени от Запада танкове, военни машини и бронетранспортьори, се нуждаят от ремонт и от това колко бързо ще бъде направен той ще зависи резултатът от цялата кампания на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Русия, коментират в редакцията на американското списание Forbes.  

С разширяването на военните действия, чуждестранните съюзници на Киев предоставиха на Украйна най-малко три хиляди модерни танка, бойни машини и бронетранспортьори. Сега съюзниците на Украйна обаче трябва да се съсредоточат върху ремонта на цялата тази техника. Възможността за бързата им поправка ще бъде решаващ фактор.

Предаването на няколко хиляди танка, бойни машини и бронетранспортьори, с които напълно или частично са оборудвани почти половината от украинските бригади на фронтовата линия, и бойна подготовка по стандартите на НАТО доведоха до появата на напълно нов начин на мислене в щаба на армията на Киев.

Когато украинските войски използваха бойни машини предимно съветски дизайн и следваха съветската доктрина, командирите трябваше да приемат, че загубата на бойна машина означава и загуба на тези, които са в нея - т.е. целия екипаж, заедно с пехотинците, които транспортира.

Въпреки това, според един украински член на екипажа на британския танк Challenger2, бойните машини западно производство са "направени за хората“. Благодарение на по-силната броня, противопожарната защита и разположението на боеприпасите (което свежда до минимум вероятността от мощна експлозия), това военно оборудване, разбира се, ще бъде по-вероятно да бъде изведено от строя, но в същото време хората в него няма да бъдат сериозно ранени - и това, в крайна сметка е по-добре от "смъртта“ на бойна машина заедно с целия й екипаж.

Ето защо три месеца след толкова дългоочакваното контранастъпление украинските бригади губят много техника (поне значителна част от нея вече е излязла от строя), но в същото време няма големи загуби сред тези, които са били в поразените бойни превозни средства.

При поразяване на конкретна бойна единица екипажът бързо я напуска, оттегля се в тила и се прехвърля на друга бойна машина, за да продължи битката, докато се ремонтира повредената техника. "Разговарях с един войник, който оцеля при два директни удари в [произведен в САЩ] Bradley по време на обстрел“, разказва украинският войник Александър Солонко.

Всичко това допринася за запазването на човешкия потенциал на украинската армия – нейните бойни умения и опит. И в същото време всичко това носи отговорност на съюзниците на Украйна: те трябва да помогнат за ремонта на повредената в битките техника и да съдействат за поддържане на боеспособността на украинските бригади на фронтовата линия.

Тази движена от технологиите промяна в мисленето е уловена от анализаторите Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс в скорошно проучване за Кралския изследователски институт за отбрана (RUSI) в Лондон. "Украинската армия отбелязва, че осигурените от Запада бойни системи значително превъзхождат защитените мобилни комплекси в съветски стил по една важна причина: оцеляването на екипажа“, пишат Уотлинг и Рейнолдс.

"При западните платформи се обръща голямо внимание на оцеляването при напускане на бойна машина, дори ако тя е деактивирана по време на бойна мисия“, продължават анализаторите. "И обратното, при платформи от съветски тип, повреди откъм бронята на бойна машина води до много тъжни последици за тези, които са вътре - с този подход животоподдържащите системи избледняват на заден план“.

Тук е изключително важно да се съсредоточим върху тези два противоположни подхода (все още не вземаме предвид морално-етични съображения), тъй като руските въоръжени сили значително превъзхождат украинските. "Предвид факта, че Русия разполага с по-мощни военни ресурси от Украйна, се оказва, че за украинските въоръжени сили натрупаният опит и спасяването на живота на войниците са стратегически жизненоважни“, обобщават  Уотлинг и Рейнолдс.

Очевидно руското командване, свикнало да не отчита важността на човешкия живот при проектирането на военна техника, просто извежда от експлоатация военни превозни средства, погребва екипажите и заменя военната техника с идентични бойни единици, комплектувайки ги с новомобилизирани новобранци. И логичният резултат от подобно мислене е намаляване на подготовката и бойния опит на екипажите.

Различните видове мислене водят до различни по начин действия. Тъй като руснаците използват, ако мога така да се изразя, бойни превозни средства за еднократна употреба, както и пенсионирани екипажи, за да изпълняват умишлено фатални бойни мисии, руснаците следователно се нуждаят от голям запас от резервни превозни средства и оборудване.

За техен късмет руските военни складове все още съдържат десетки хиляди съветски бронирани превозни средства, а отдалечените региони на Русия все още разполагат със значителни човешки ресурси.

Украинците, тъкмо обратното, се нуждаят от оборудване за евакуация на повредени бойни машини, имат нужда от достъп до ремонтни бази и големи количества резервни части. Структурната здравина, чрез която предадените на Киев германски танкове Leopard 2 и американските бойни превозни средства Bradley защитават своите екипажи също означава, че тези превозни средства ще бъдат по-скоро повредени, отколкото унищожени в битка.

Повреденото и изоставено превозно средство обаче остава повредено и изоставено, докато не бъде изтеглено от бойното поле и ремонтирано някъде близо до фронтовата линия, или докато не бъде закарано в чужбина за основен ремонт. "Дори много сериозно повредено оборудване може да бъде възстановено и изпратено за ремонт“, пише Солонко.

Връщането на военна техника в строя е изключително трудно, подчертава още той. "Те търсят екипи за евакуация - както за превозни средства, така и за ремонтни станции“, пише той за руснаците.  "Точно под носа ни беше ударена бронирана кола и дойде камион за евакуация на момчетата. Имаха затруднения при маневриране, движеха се много бавно по тесния път, избягваха шофиране извън пътя в минирано поле. Поехме рискове“, разказва войникът.

Нищо чудно, че Украйна се върна към използването на значителен брой бивши съветски бронирани евакуационни машини и освен това придоби оборудване от същия тип от Германия, Великобритания, САЩ и други съюзници. За украинците буквално всяка евакуационна машина, която може да им бъде предоставена, е ценна, тъй като все повече западни танкове и друга военна техника, която е много вероятно да спаси живота на екипажа, се повреждат на фронтовата линия и остават там, чакайки за евакуация и ремонт.

Според Уотлинг и Рейнолдс е необходимо да се увеличат доставките на резервни части за украинците, така че те да могат самостоятелно да ремонтират оборудване, което има малки повреди. "Ако говорим за бойни машини, които вече не се произвеждат, тогава има трудности. Като цяло международните партньори на Украйна трябва да гарантират, че подкрепата от нашата индустрия ще позволи на украинската армия да продължи да се бие“.

В частност това се отнася и за ремонтните бази извън Украйна - те биха могли да извършват големи поправки и поддръжка, които не са по силите на някой украински сержант от автобаза, разположена нейде в тила на бригадата. Полша ремонтира танкове Leopard2A4 и бойни машини Bradley, докато Германия ремонтира нови танкове Leopard2A6. С натрупването на повредена военна техника може да възникне ситуация, при която ще трябва да се свържат още повече ремонтни съоръжения към нуждите на Украйна.

Ремонтът на украинската бронирана техника (и много бойни машини ще трябва да бъдат ремонтирани многократно) трябва да бъде основен приоритет, тъй като съюзниците на Киев очакват с нетърпение идващата зима, последвана от пролетта и лятото. Въпреки факта, че в момента нуждите на Украйна от ремонт на военна техника са големи, те могат да нараснат още повече.

"Сега е ясно, че конфликтът ще се проточи“, пишат Уотлинг и Рейнолдс. "Ето защо международните партньори на Украйна трябва да инвестират сега, за да дадат на Украйна дългосрочно предимство. Неуспехът да коригираме мерките за подкрепа навреме ще ни струва скъпо през 2024 година“.