След като в продължение на 15 месеца се сражаваше в много от най-кървавите битки в широкомащабната война на Русия срещу Украйна, елитната 47-а механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна най-накрая се оттегли от източната фронтова линия в началото на миналия месец за заслужен период на почивка и възстановяване, пише Forbes.

Бригадата взе със себе си оцелелите 31 американски танка М-1 Abrams, с които е оборудван единственият танков батальон на подразделението. Тези танкове получиха някои крайно необходими подобрения.

Видеоклип, който 47-а механизирана бригада публикува в понеделник или около понеделник, показва някои от оцелелите танкове на подразделението по време на тренировка. Четириместните М-1, тежащи 69 тона, са снабдени с реактивни бронирани блокове, произведени в САЩ, и с реактивни бронирани блокове, произведени в Украйна, на кулите си, както и с изработени на място брони за борба с дронове в клетки и радиозаглушители за заглушаване на дронове.

Украинските модели M-1A1 Situational Awareness от 2000 г. не са най-добре защитените Abrams - тази чест принадлежи на най-новите M-1A2 на американската армия, но украинските Abrams може би са най-модифицираните. Модификациите са пригодени за поразяване на две основни заплахи: противотанкови ракети и ударни дронове. Активната броня се взривява навън, за да отклони бойните глави на ракетите. Клетъчната броня и заглушителят обезвреждат и блокират ударните безпилотни летателни апарати.

С натрупването на модификации върху своите Abrams 47-а механизирана бригада прави всичко възможно да запази танковете, които са ѝ останали, колкото се може по-дълго. Съединените щати услужливо изпратиха стотици излишни бойни машини на пехотата M-2 Bradley, за да поддържат щурмовите батальони на 47-а механизирана бригада напълно оборудвани със съвременни превозни средства, въпреки че тези батальони претърпяха тежки загуби.

Странно е, че САЩ не са изпратили заместващи М-1. Първите 31 Abrams, които пристигнаха в Украйна преди една година, са единствените Abrams, които американците са обещали, въпреки че в САЩ има буквално хиляди танкове на склад.

Не е ясно колко М-1 са останали на 47-а механизирана бригада. Анализаторите от разузнавателния колектив Oryx са преброили шест унищожени Abrams-а и осем повредени или изоставени. Характерно за танковите части е да се опитват да изтеглят и ремонтират обездвижени превозни средства, но е трудно да се каже колко от поразените Abrams 47-а механизирана бригада е успяла да възстанови, докато се е сражавала предимно в тиловите действия в Източна Украйна от миналата зима до началото на есента.

Най-много от 47-а механизирана бригада са останали 25 М-1. Като минимум може да разполага само със 17. Но може да се предположи, че всички оцелели вече разполагат с допълнителната броня и заглушителите. Те ще се върнат в битката по-добре защитени от всякога - потенциално отлагайки деня, в който бригадата ще има твърде малко танкове, за да формира сплотена бойна сила.

Ако 47-а механизирана бригада получи още Abrams, те може да дойдат не от Съединените щати, а от Австралия. Макар че американците не са изразили готовност да прехвърлят повече танкове, австралийците, както се съобщава, обмислят да дарят 59 излишни M-1A1SA, които наскоро се извадиха от австралийската армия.

С 59 свежи Abrams 47-ми мехнизирана бригада би могла да попълни съществуващия си танков батальон - и евентуално да сформира и втори. Докато това не се случи, тези 14 до 25 оцелели от първоначалните 31 украински М-1 ще трябва да се бият сами.