От края на 2022 г. руснаците се опитват да превземат град Угледар с население от 14 000 души преди войната. Сега започналият тази седмица щурм на 57-ма отделна мотострелкова бригада на руската армия е пробило отбраната на 72-ра отделна механизирана бригада на украинските войски. Както пише Forbes руснаците са на юг от Угледар и умореният украински гарнизон може вече да се оттегля на север.

Дори руснаците да превземат този град, тази победа ще им струва скъпо. Това вече им е струвало около хиляда единици техника и няколко хиляди военнослужещи. Мощната защита на украинските въоръжени сили с помощта на мини, артилерия, БПЛА и противотанкови ракети е унищожила цели руски бригади, смятат от изданието.

Най-тежко за руснаците беше от края на 2022 до началото на 2023 година. Тогава в полетата край Угледар руските операции се ръководят от двойка части на морската пехота от Тихоокеанския флот на ВМФ на Русия: 40-та и 155-та бригади на морската пехота. Техните неуспешни атаки са сред най-кървавите във войната. Така 155-та бригада, която на хартия наброява около 3000 войници, губи до 300 души на ден в продължение на няколко дни и е "почти унищожена“ до февруари 2023 г. След доукомплектоване, те отново са унищожени.

"През последните шест месеца 155-та вероятно е била намалена от бойна до неефективна най-малко два пъти поради тактически несъвършените си фронтални атаки близо до Угледар“, отбеляза Министерството на отбраната на Обединеното кралство през април 2023 г.

40-та бригада морска пехота има по-добри резултати, но не много. Общо тези и поддържащите части са извели от строя около хиляда танка, бойни машини, камиони и артилерийски оръдия, според WarSpotting. Това са приблизително две бригади техника и почти шест процента от всички машини, които Русия е загубила по време на 31 месеца тежки боеве в Украйна.

В същото време украинските въоръжени сили са загубили много по-малко в тази област, тъй като защитниците в по-голямата си част седят в окопи и бункери и обстрелват атакуващите руснаци отдалеч с мини, артилерия, ракети и дронове.

"Дали окупацията на руините на Угледар оправдава многократното унищожаване на една или и двете от тези бригади е въпрос, на който могат да отговорят само Кремъл и оцелелите от злополучните части“, заключава изданието.