Четири дни след като взривиха огромен руски склад с боеприпаси в град Торопец, в Западна Русия, на 482 км от Украйна, украинските безпилотни самолети нанесоха нов удар по арсеналите в Торопец в събота (21 септември) сутринта, като в същото време предизвикаха масивен взрив в Тихорецк, в Южна Русия, само на 321 км от фронтовата линия в Украйна, припомня Дейвид Акс от Forbes и допуска:" все по-очевидно е, макар и все още да не е потвърдено, че украинците използват най-новия си взривоопасен безпилотен летателен апарат - "ракетен дрон" "Паляница" - за тези опустошителни набези.

Съобщава се, че в склада за боеприпаси в Торопец са се съхранявали големи запаси от снаряди за стрелково оръжие, минохвъргачки, артилерийски ракети и балистични ракети с голям обсег, потенциално включващи произведени в Русия "Искандери" и севернокорейски KN-23.

Според украинския генерален щаб полигонът в Тихорецк "е една от трите най-големи окупационни бази за съхранение на боеприпаси и е един от ключовите елементи в логистичната система на руските войски".

По оценки на генералния щаб в момента на удара на безпилотните самолети в Тихорецкото сметище е имало 2000 тона боеприпаси, включително севернокорейско производство.

Огромното огнено кълбо в резултат на удара изглежда потвърждава тази оценка. Първоначалното нападение в Торопец и последвалото нападение в Тихорецк са били достатъчно големи, за да се регистрират като малки земетресения, а също така да привлекат вниманието на сателитите на НАСА за откриване на пожари.

Последвалите един след друг набези върху складове за боеприпаси са сигнал за промяна в кампанията на Украйна за нанасяне на дълбоки удари, насочени към стратегически цели на територията на Русия.

В продължение на много месеци официалните лица в Киев молеха своите европейски и американски партньори за разрешение да използват дарени боеприпаси с голям обсег на действие - британски крилати ракети Storm Shadow и френски крилати ракети SCALP-EG и ракети на американската армейска тактическа ракетна система - срещу цели дълбоко в Русия, включително складове с боеприпаси.

Но европейците и американците постоянно отказваха да дадат това разрешение. Очевидно изчерпвайки търпението си, украинците удвоиха производството на местни оръжия - безпилотни самолети и ракети - които могат да изстрелват по цели в Русия, без да искат разрешение от никого.

Неотдавнашните нападения също така са сигнал за увеличаване на мащаба на украинските дълбоки удари. Предишните набези, някои от които поразяваха цели на 1 770 км навътре в Русия, са впечатляващи от логистична гледна точка, но с малки размери - често включващи само няколко бавни, задвижвани от витла дронове.

За разлика от тях, последните набези са много по-разрушителни, което изглежда сочи към тип дрон, който може да не лети толкова далеч, но има по-голяма разрушителна сила - и е наличен в голям брой.

Това може да означава новия украински реактивен апарат "Паляница", който е крилата ракета само по име. Руснаците на място в Торопец съобщават, че са чули реактивни двигатели над главите си, преди да се взриви местният склад с боеприпаси.

Крилатата, турбореактивна ракета "Паляница" се разработва от повече от година, но едва наскоро направи своя боен дебют. На 24 август поне една "Паляница" е поразила цел в Крим, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Паляница" може да се похвали с турбореактивен двигател AI-PBS-350, разработен от компании в Чепката република и Украйна. 90-килограмовият AI-PBS-350 произвежда 3400 нютона тяга - достатъчно, за да задвижи еднотонна ракета на няколкостотин мили.

Това прави "Паляница" приблизително подобна на украинската турбовентилаторна ракета "Нептун", поне по отношение на размера, скоростта и обхвата.

"Нептун" и "Паляница" се различават съществено по своите двигатели. "Нептун" разполага с ефективен, но скъп двигател. По-простият турбореактивен двигател на "Паляница" вероятно е по-малко ефективен, но и по-евтин - което означава, че Украйна може да си позволи да построи повече "Паляници", отколкото "Нептуна". Потенциално много повече.

Изстрелването на повече ракети води до повече разрушения. Ако атаките на "Нептун" обикновено включват само шепа ракети, то първите "Торопец" може да са включвали стотина ракети.