Ден след като изпрати 57 бронирани машини и дузина войници с мотори на обречена мисия за пробив на украинската линия източно от украинската крепост Кураховка в Източна Украйна, руската армия опита отново - и с подобни резултати, пише Forbes.

Първото нападение в сряда (24 юли) срещна синхронизирана защита от мини, артилерия, ракети и безпилотни самолети, принадлежащи на елитната украинска 79-а въздушно-щурмова бригада. Руснаците се оттеглиха, оставяйки зад себе си шест разбити танка, седем разбити бойни машини на пехотата и всичките 12 мотора. От 79-а въздушнощурмова бригада преброиха 40 загинали руснаци и 37 ранени.

По-малката атака в четвъртък, включваща 16 машини, срещна същата многопластова защита - и същата съдба. Нападателите се обърнаха, изоставяйки унищожен танк и две унищожени бойни машини.

"Двадесет и трима руснаци завършиха своята СВО предсрочно", пошегуваха се от 79-а въздушно-щурмова бригада, използвайки руската абревиатура за "специална военна операция“ - евфемизъм за по-широката война на Русия срещу Украйна. "Други 29 получиха наранявания с различна тежест", добави украинската бригада.

В ярък контраст със направлението Авдеевка на 20 мили на север, където руските сили бавно изтласкват назад неорганизираните украински сили, направлението Кураховка се превръща в капан за руснаците. Те продължават да атакуват, да се сблъскват с твърдата украинска отбрана и да отстъпват, за да повторят кървавото упражнение няколко дни по-късно.

Украинската аналитична група Frontelligence Insight предвиди тази на пръв поглед абсурдна динамика в доклад още през май. За руснаците превземането на Кураховка е ключът към превземането на съседната крепост Курахово - и укрепването на контрола им над Донецка област.

"Вероятно руснаците ще се опитат да достигнат до Кураховка, което ще им даде възможност да отрежат Курахово от логистичните маршрути", обяснява Frontelligence Insight.

Това ще бъде много трудна битка за руснаците. "Поради сравнително благоприятните отбранителни структури и географски условия в района не очакваме бърз напредък на руските сили там", добави анализаторската група.

Не помага и фактът, че руснаците атакуват в няколко района едновременно, разпределяйки настъпателната си бойна мощ. "Като се има предвид опитът на руснаците да напредват в няколко направления едновременно, те може да се затруднят да постигнат целите си поради липса на достатъчно сили".

Но на двойните награди на Кураховка и Курахово руските командири трудно могат да устоят. А руснаците знаят по-добре от всеки друг, че тези нападения в гръб се провалят, докато не се провалят. Необходима е само една щастлива атака от десетки, за да се постигне първият пробив, който може да предизвика постепенно сриване на украинската отбрана, позволявайки на руснаците да се изкачат напред.

Точно това се случи наскоро западно от Авдеевка. Със сигурност руските командири се надяват това да се случи и източно от Кураховка. "Все още е възможно постепенното напредване с по-бавни темпове", предупреждава Frontelligence Insight.

Да, атаката на руснаците срещу позициите на 79-а въздушно-щурмова бригада в сряда завърши с катастрофа за тях. Както и атаката им в четвъртък. Но може би следващата атака ще бъде успешна. Очевидно е, че руснаците са готови да проверят.