Open Society Foundations, благотворителната организация, основана от милиардера Джордж Сорос, планира да оттегли или прекрати голяма част от работата си в рамките на Европейския съюз, тъй като измества фокуса си към други части на света, според вътрешен имейл, видян от Reuters.

Решението означава, че фондацията ще се отдалечи от работата, свързана с вътрешните европейски въпроси, и ще се съсредоточи върху региона в контекста на по-големи глобални проблеми, според имейла, изпратен до служителите.

"В крайна сметка новата одобрена стратегическа насока предвижда оттегляне и прекратяване на големи части от текущата ни работа в рамките на Европейския съюз, измествайки нашия фокус и разпределение на ресурси към други части на света“, се казва в имейла.

"Тази промяна не е отражение на предишната работа и многото приноси на персонала през годините, а по-скоро насочено към решение за бъдещето, което се корени в бъдещи възможности за оказване на значително въздействие“.

Фондацията обяви през юни, че 93-годишният финансист Сорос ще предаде своята фондация за отпускане на безвъзмездни средства от 25 милиарда долара на сина си Алекс, а през юли разкри планове за съкращаване на 40% от глобалния си персонал в стратегическа промяна.

Вътрешният имейл не дава подробности как фондацията ще преразпредели финансирането си, но говорител обясни, че групата ще продължи да подкрепя групите на гражданското общество в цяла Европа, включително тези, които работят по външните работи на ЕС, като същевременно поддържа подкрепата за европейските ромски общности.

"Фондациите "Отворено общество“ променят начина, по който работим, но моето семейство и OSF отдавна подкрепят и остават непоколебимо ангажирани с европейския проект“, заяви Алекс Сорос, председател на фондациите "Отворено общество“, в изявление, изпратено по имейл до Reuters.

Джордж Сорос, унгарски евреин, който емигрира след Втората световна война, натрупа богатството си в Съединените щати и отдавна подкрепя групи, насърчаващи либерални, демократични и отворени граници ценности в Източна Европа. Известно е, че той спечели повече от 1 милиард долара от залог през 1992 г. срещу британския паунд.

Организацията, която насочва около 1,5 милиарда долара годишно в световен мащаб, също така ще продължи да финансира програми в Европа, включително Украйна, Молдова, Киргизстан и Западните Балкани чрез национални фондации, заяви говорител на фондациите "Отворено общество".

"Новият модел предвижда по-голямата част от нашето отпускане на безвъзмездни средства да бъде организирано около конкретни възможности за въздействие, които ще бъдат определени през следващите месеци“, добави говорителят. "Нашата работа в Европа винаги е била развиващо се цяло и тези нови промени не са изключение от тази дългосрочна тенденция“.