Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е заявила, че в новия състав на изпълнителния орган на ЕС ще има отделна длъжност "комисар по разширяването". Тя е съобщила това в реч на стратегически форум в словенския град Блед, съобщава "Европейская правда".

Фон дер Лайен е подчертала, че по време на първия ѝ мандат като ръководител на Европейската комисия "въпросът за разширяването се е върнал на първо място в нашия политически дневен ред", не на последно място и заради пълномащабната война на Русия срещу Украйна.

"Ние се стремим към силна, конкурентоспособна и сигурна Европа, тя обхваща Западните Балкани, както и Украйна и Молдова в нашия Европейски съюз и всички онези, чиито европейски стремежи съответстват на техните действия", е посочила тя.

Председателят на Европейската комисия е подчертала, че ЕС е "общност от демокрации", така че и страните, които се стремят да бъдат част от него, ще трябва да проведат необходимите реформи и да разрешат двустранните спорове.

"Искам работата ни (по разширяването) да се ускори още повече. В следващата Комисия разширяването трябва да се превърне в постоянна работа, което ще позволи да му бъде отделено пълно внимание. Ето защо ще назнача специален комисар за разширяването. Нека заедно да напишем историята", е допълнила фон дер Лайен.

Преди това Европейската комисия смесваше ресора "разширяване" с ресора "съседство", т.е. отношенията на ЕС със страните от Средиземноморието и Южен Кавказ, които не са членки на Европейския съюз и не се стремят да се присъединят към него.

Понастоящем европейски комисар по въпросите на съседството и разширяването е унгарецът Оливер Вархей, но е малко вероятно той да получи същия ресор в следващата Европейска комисия.