Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен все още се надява да представи екипа си от еврокомисари в Страсбург във вторник (17 септември), пише европейската редакция на Politico.

Дори преди Тиери Бретон неочаквано да подаде оставка от комисията в понеделник, не е било ясно дали фон дер Лайен ще може да обяви новия си екип, както беше планирано.

Това до голяма степен се дължи на забавянето в Словения, чийто парламент отказва да насрочи изслушване за потвърждаване на кандидатурата на Марта Кос на фона на продължаващото противопоставяне между правителството, ръководено от Роберт Голоб, и опозицията. Когато Бретон подаде оставка, изглеждаше още по-малко вероятно фон дер Лайен да дочака края на своя мандат. Париж обаче бързо номинира Стефан Сежурне, който да замени Бретон.

"Намираме се в същата ситуация като в петък, председателят на комисията се надява утре да може да обяви създаването на колегиума на европейските комисари. Но 24 часа в политиката са много време, така че продължаваме да чакаме потвърждение", е коментирала Ариана Подеста.

Членовете на Европейския парламент също очакват сигнали от фон дер Лайен, която пристигна в Европейския парламент в Страсбург в понеделник. Във вторник сутринта тя ще се срещне при закрити врата с ръководителите на политическите групи в парламента, след което е предвидена пресконференция.

Тази година депутатите от ЕС промениха вътрешните правила на Европейския парламент в опит да задължат председателя на комисията да ги информира за плановете си преди началото на поредица от изслушвания, на които ще интервюират бъдещите комисари. Все още обаче не е известно до каква степен фон дер Лайен ще се съобрази с тези парламентарни искания, особено без официална правителствена подкрепа за Кос от Словения.

Вицепрезидентът на парламента Мартин Хойсик от либералната група "Обнови Европа" заявява, че очаква фон дер Лайен поне да "обяви нещо", но "всичко е глупаво предположение, като се има предвид френският обмен в последния момент".