В сряда (9 октомври) Урсула фон дер Лайен нападна унгарския министър-председател Виктор Орбан след речта му пред Европейския парламент за това, че се сближава с Владимир Путин, позволява външна намеса на Русия и Китай, и подвежда унгарския народ, предава евроейската редакция на Politico.

"Все още има хора, които обвиняват за тази война не нападателя, а нападнатата страна. Не на жаждата за власт на Путин, а на жаждата за свобода на Украйна", заяви председателят на Европейската комисия.

"Искам да попитам тези хора", допълва тя, докато гледа директно към Орбан: "Биха ли обвинили някога унгарците за съветската инвазия през 1956 г.? Или чехите и словаците за съветските репресии през 1968 г.? Или литовците за съветските репресии през 1991 г.?" Риторичните въпроси са посрещнати с аплодисменти от проевропейските политически групи.

В миналото парламентът е критикувал фон дер Лайен за това, че е твърде мека, когато разглежда въпросите, свързани с върховенството на закона и правата на човека в Унгария.

Нейното опровержение на политиките на Орбан идва седмици преди екипът от 26 европейски комисари да се изправи пред Парламента за подпис - а тя се нуждае от подкрепата на депутатите за втория си мандат. В последното си обръщение, с необичайно силни думи, фон дер Лайен обвинява унгарския министър-председател, че се е сближил с Путин.

В началото на шестте месеца, през които Унгария ръководеше председателството на Съвета на ЕС, Орбан отиде на самообявени "мирни мисии" в Киев, Москва, Пекин и Вашингтон и без разрешение твърдеше, че представлява ЕС.

След коментарите на лидерите на политическите групи в ЕП, на Орбан е дадена възможност да отговори и той заяви, че "е изненадан от това, което каза председателят".

"Умишлено не повдигнах въпроса за нашите различия, защото като председателство на Съвета ние работим от името на Европа. Не е редно да говорим за тези различия в мненията, когато тук става въпрос за председателството", коментира той.

Орбан добави, че Комисията се е превърнала в "политическо оръжие", вместо да бъде неутрална и да се съсредоточи върху защитата на договорите на ЕС.

Фон дер Лайен засегна и други въпроси, които имаше към унгарския министър-председател.

По отношение на конкурентоспособността - тема, по която Фон дер Лайен и Орбан са единодушни, че ЕС се нуждае от големи инвестиции, председателят на Комисията твърди, че въпреки усилията на ЕС за стимулиране на единния пазар, има "едно правителство, което се движи в точно обратната посока, отдалечавайки се от единния пазар". 

"Как може едно правителство да привлича повече европейски инвестиции, ако в същото време дискриминира европейските компании, като ги облага с по-високи данъци от останалите", допълва тя.

Фон дер Лайен приключи атаката си срещу Орбан, като се спря на миграцията - гореща политическа тема и отдавнашна опорна точка на унгарския премиер, който ден по-рано на пресконференция заяви, че страната му е една от малкото, които се борят да не допуснат мигранти без документи в Европейския съюз.

"Чух думите Ви - продължи фон дер Лайен, - казахте, че Унгария защитава границите и че в Унгария се затварят престъпници. Как това се съчетава с факта, че миналата година властите освободиха от затвора осъдени трафиканти и контрабандисти, преди да изтече присъдата им?"

Тя използва възможността да разкритикува допълнително неотдавнашното решение на Унгария да разреши на китайската полиция да патрулира на територията на страната, както и облекчаването на визовите изисквания за руски граждани това лято, което тя определи като "риск за сигурността" за всички страни от ЕС.