Европейският съюз трябва да удвои помощта си за Украйна, а финансовата подкрепа трябва да се предоставя редовно на страната. Това се казва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирано от ABC News.

"Трябва да удвоим подкрепата си за Украйна. Изминаха почти 500 дни от бруталната инвазия на Русия", припомни Фон дер Лайен.

По думите й съпротивата на украинския народ е впечатляваща и е отговорност на ЕС да оправдае тази издръжливост и постоянство.

"Това включва надеждна и редовна финансова подкрепа“, заяви тя, като припомни, че Комисията предлага да се отпуснат 50 милиарда евро на Украйна и да се удължи подкрепата за Киев до 2027 г.

На свой ред испанският премиер Педро Санчес заяви, че подкрепата на Украйна е необходима, както във финансов план, така и по отношение на военните доставки.

Служители на ЕС изчисляват, че от миналия февруари насам институциите на Блока и 27-те държави-членки са предоставили на Украйна около 75 милиарда евро помощ, оръжия и боеприпаси.

ЕС предоставя 1,8 милиарда евро на месец, за да помогне на Украйна да поддържа икономиката си на повърхността.

През юни председателят на Европейската комисия обяви пакет от финансова помощ от около 50 милиарда евро в подкрепа на Украйна. По данни на Bloomberg помощта трябва да бъде предоставена под формата на грантове, облекчени заеми и гаранции за период от 4 години - от 2024 до 2027 г. В същото време размерът на годишната подкрепа ще бъде по-малък от 18 милиарда евро, които ЕС предлага тази година.