Целта на Европейския съюз трябва да остане устойчив и справедлив мир в Украйна, а не замразен конфликт. Макар войната срещу Украйна да е стратегическо поражение за руския президент Владимир Путин, поражението му няма да се превърне автоматично в победа за Украйна. Това изявление направи на конференцията на посланиците на Европейския съюз в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава УНИАН.

Тя посочи три ключови цели, които Европейският съюз трябва да преследва.

"Първата цел трябва да бъде да продължим да работим за справедлив и устойчив мир, а не за още един замразен конфликт. Никой не иска мир повече от украинския народ. Основният път към това е формулата за мира на президента Зеленски. (...) Така че, позволете ми да помоля всички вас да продължите да си сътрудничите, за да съберем все повече и повече подкрепа за нея от колкото се може повече страни по света. Знам, че не е лесно, знам, че е трудна работа, но по същество в крайна сметка целият свят ще спечели от справедлив и траен мир в Украйна. Това трябва да бъде нашата основна мисия“, подчерта германският политик.

На второ място, според Фон дер Лайен, Украйна се нуждае от дългосрочна сигурност.

"Трябва да осигурим устойчива военна мощ, способна да защити Украйна сега и да възпира руската агресия в бъдеще. Така че историята да не се повтаря. Разбира се, това има сериозни последици за нашата отбранителна индустрия. Трябва да увеличим производствения капацитет. (.. .) Но, разбира се, ние трябва да гледаме не само към боеприпасите. Трябва да гледаме към въздушната отбрана - което е изключително важно сега – към морските способности, но, разбира се, в средносрочен и дългосрочен план също към кибер- и космическите способности“, подчерта председателят на Европейската комисия.

На трето място, според Урсула фон дер Лайен, най-добрият начин за осигуряване на стабилност и просперитет на Украйна в средносрочен и дългосрочен план е членството в Европейския съюз.

"Само помислете за това - за да се възстанови Украйна, отговорът е Европа. Европа е отговорът за по-нататъшното укрепване на демокрацията в Украйна. Защитата на Украйна от бъдеща намеса – Европа е отговорът. И – това е много важно – обратното също е вярно : в свят, в който размерът и теглото имат значение, очевидно е в геостратегически интерес на Европа да завърши нашия Съюз. Само помислете за това, тъй като над 500 милиона души живеят в свободен, демократичен и проспериращ Съюз. Историята отново зове“, увери тя.