Въоръжените сили на Украйна в хода на въоръжения конфликт с Русия търпят ежедневни загуби в личен състав, възлизащи на 800 души убити и ранени. Такива данни привежда в свой материал германският Focus. Според изчисленията на изданието, за да компенсира тези загуби, Украйна трябва да наема повече от 20 хиляди нови войници всеки месец.

И това не включва новобранците, които са необходими за ротация на военнослужещите на линията на бойно съприкосновение.

В статията се посочва още, че липсата на личен състав не е единственият проблем на Въоръжените сили на Украйна. Проблеми има и в експлоатацията на западната военна техника, която "не е чудотворно оръжие и се износва“

Освен това има недостиг на боеприпаси, което също се отразява негативно на ефективността на бойните действия. В същото време се признава пълното превъзходство на руската армия по този въпрос.

"Русия демонстрира стабилен достъп до артилерийски боеприпаси. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг украинските войски изстрелват между 4000 и 7000 артилерийски снаряда дневно, в сравнение с 20 000 от руска страна. Докато доставките от Русия продължават, доставките за Украйна са в застой“, се казва в публикацията.