Присъединяването на Украйна към Европейския съюз (ЕС) ще струва на страните от блока почти 200 милиарда евро, пише германският Focus, позовавайки се на резултатите от изследване на Германския институт по икономика.

Както отбелязват авторите на доклада, ако Украйна се присъедини към Европейския съюз, новата страна-членка ще може да претендира за до 17% от общия бюджетен план на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,1 трилиона евро. Така финансовите последици от пълноправното членство на Украйна се оценяват на 130–190 милиарда евро.

Точната сума ще зависи от предположенията за площта на обработваемата земя и населението, отбелязват учените. Според междинните прогнози от 70 до 90 милиарда евро ще бъдат разпределени за земеделски субсидии, още 50 до 90 милиарда евро - като част от така наречената "кохезионна политика“. Тези средства са предназначени да помогнат на структурно слабите региони на Съюза, както и да намалят социалните и икономически дисбаланси между страните от ЕС.

"Като се има предвид този обем (от средства), ЕС трябва да бъде готов да се реформира“, заключават авторите на доклада.

Според тях само в този случай политическото решение за присъединяването на Украйна към ЕС може да бъде "убедително“.

"Това се отнася както за институционалното, така и за фискалното ниво, по-специално за бюджета“, обобщават учените, предлагайки, наред с други неща, да се ограничат разходите като част от "политиката на сближаване“.