Туристите на популярния остров Майорка биха могли да закупят по време на ваканцията си фалшиви фланелки на германския национален отбор по футбол със символи на нацистката паравоенна организация Шуцщафел (СС) и надпис "Фюрер“ или "Хитлер“, съобщава вестник BILD.

През пролетта избухна скандал около новата футболна униформа на германския национален отбор на Adidas. В изписването на номер 44 някои видяха символика на СС. В резултат номер 44 бяха блокирани на сайта на Adidas.

Но самите производители на фалшификати направили партида от тодобни тениски и сега ги продават за 15 евро на испанския остров Майорка, където почиват много германски граждани. Те допълнително модифицирали числото 44, за да прилича на руническия символ на нацистката паравоенна организация.

Кореспондентът на BILD в Майорка Аресу Лейсдорф намерил един от тези продавача, но той отказал да говори с нея. Местните власти признават, че не могат да направят нищо с него, защото той не нарушава закона. За разлика от Германия, в Испания не са забранени нито свастиките, нито руните на СС, нито поздравът на Хитлер.