Финландия ще вземе до няколко седмици решение за евентуална кандидатура за членство в НАТО вследствие на руското нашествие в Украйна, заяви премиерката Сана Марин, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

"Има различни перспективи дали да се подаде кандидатура за членство в НАТО или да не се подава и трябва да ги анализираме много внимателно", отбеляза Марин по време на посещение при шведстката си колежка Магдалена Андершон, чиято страна също не изключва възможността за присъединяване към западния военен съюз.

Марин не изрази открито предпочитанията си, но подчерта предимствата от финландско членство в Алианса, отбелязва АФП. В момента страната е само партньор на пакта.

"Няма друг начин за получаване на гаранциите за сигурност", предоставяни от член 5-и на Вашингтонския договор, подчерта Марин. "Разликата между партньор и член е много ясна и това няма да се промени", добави премиерката.

Марин подчерта, че както решението за присъединяване, така и отказът от присъединяване носят рискове, отбелязва ДПА. Русия е предупреждавала неведнъж двете страни да не се присъединяват към Алианса.

"Всичко се промени, когато Русия навлезе в Украйна", призна финландската премиерка.

Очаква се дебатът за евентуално присъединяване на Финландия към НАТО да започне днес във финландския парламент, правителството вече спомена за решение до края на лятото. Среща на високо равнище на НАТО е планирана за 29 и 30 юни в Мадрид.

Финландското правителство вече предаде на парламента "бяла книга" за стратегическата ситуация след руското нашествие в Украйна, отбелязва АФП.

Превод и редакция: БТА